Index doznaje: Davor Butković državi je dužan 755 tisuća kuna!

Foto: Goran Mehkek / Cropix; Montaža: Index

POTRAŽIVANJA države prema glavnom komentatoru Jutarnjeg lista, Davoru Butkoviću, iznose najmanje 754.869,04 kuna, doznaje Index. Butkovićev dug prema državi datira još od travnja 2009. godine, a pretpostavlja se da je riječ o poreznom dugu. Nije nam poznato kakav je dogovor oko isplate tog duga Butković postigao s državom.

Da je Butković uistinu dužan, vidljivo je iz zemljišno-knjižnog dokumenta, s obzirom da je Republika Hrvatska upisala založno pravo radi osiguranja tražbine na njegovu nekretninu.

Svakako treba spomenuti da na istu nekretninu postoje i zabilježbe Credo banke, Hypo Alpe Adria banke i Zagrebačke banke, kod kojih je Butković podigao kredite. U Hypo banci Butković je 2008. godine podigao kredit u iznosu 378.800 švicarskih franaka, dok je u Credo banci iste godine podigao nenamjenski kredit u iznosu od 400.000 kuna. Godine 2009. Butković je hipoteku u iznosu od 165.000 eura podigao i u Zagrebačkoj banci.

Butković se ne javlja, Ministarstvo financija ne smije komentirati

Iako je razvidno da je Butković dužan državi, Ministarstvo financija nije nam htjelo dati odgovor je li Butkoviću omogućena obročna uplata duga te kako je moguće da dug postoji od 2009. godine, a da još nije provedena ovrha nad nekretninom.

"Prema Članku 8. Općeg poreznog zakona (NN br. 147/08) 'Porezno tijelo dužno je kao poreznu tajnu čuvati sve podatke koje porezni obveznik iznosi u poreznom postupku te sve druge podatke u vezi s poreznim postupkom kojima raspolaže'. Zbog toga Vam Porezna uprava nije u mogućnosti dostaviti tražene podatke", stoji u službenom odgovoru Ministarstva financija.

Kako Butković rješava svoj dug, nismo mogli saznati ni od njega. Naime, na naša dva pismena upita upućena preko službe za odnose s javnošću EPH-a nismo dobili odgovor, Butković se uporno ne javlja na naše pozive, a nismo mogli doći do njega niti preko tajnice.

Financijski problemi počeli 2005. godine?

Navodno, Butkovićevi problemi s poreznim dugom datiraju još od 2005. godine kada mu je Ministarstvo financija blokiralo žiro-račune zbog poreznog duga koji je dosegao oko 380 tisuća kuna.

"Butković je u poreznom sustavu registriran i kao obveznik PDV-a, jer najveći dio svojih primanja ostvaruje u obliku honorara, preko žiro-računa. Butković posjeduje tri žiro-računa u Hypo Alpe Adria banci, te jedan u Zagrebačkoj banci. Proteklih godina prosječno je mjesečno preko tih računa primao oko 140 tisuća kuna", pisao je Nacional još prije sedam godina.

Jutarnji list protiv Linićeve ideje da se objavi lista dužnika

Zanimljivo je ovom prigodom naglasiti da je Jutarnji list krenuo u medijsku kampanju za zaustavljanje inicijative ministra financija Slavka Linića da se objavi lista dužnika.

Butković se u svojim kolumnama uglavnom bavi problemima hrvatske države; sugerira koji bi putem Hrvatska trebala ići, a također često dijeli i moralne lekcije hrvatskim političarima. Široj javnosti Butković je postao je poznat po lažnom intervjuu s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara