Index doznaje: Nevenka obmanjuje, Kerum ne plaća dobavljače

Index doznaje: Nevenka obmanjuje, Kerum ne plaća dobavljače

Foto: Dragan Matić/Cropix

"NEVENKA BEČIĆ ne govori istinu kada kaže da uredno podmiruju svoje obaveze prema dobavljačima. Nama nisu platili 110 računa koji su dospjeli na plaćanje u razdoblju od listopada prošle godine do ožujka 2012. godine. Radi se o 59 tisuća kuna s kamatama. Takav Kerumov odnos doveo nas je u situaciju da riskiramo naš opstanak pa smo bili prisiljeni naplatu naših potraživanja zatražiti sudskim putem. Postupak utuživanja je u tijeku pa se s razlogom pitamo kako saborski zastupnici poput Nevenke Bečić mogu lagati i obmanjivati javnost neistinama", otkrio nam je sada već bivši Kerumov poslovni partner.

Za ulazak na Kerumove police - 30 tisuća kuna!

Suradnju su započeli 2006. godine. Evo kako. "Za ulazak u lanac trgovina Kerum morali smo platiti listing, odnosno, ulazak. Samo da bi nam stavili robu na svoje police, morali smo im platiti 30 tisuća kuna. I onda još dobijemo ovakav tretman. To je strašno. Taj listing je zapravo zelenaštvo, tip suradnje "uzmi ili ostavi", kaže naš sugovornik. Nekako nas ovo nije iznenadilo. Kerum preferira revolveraški stil u svakom segmentu svog života pa tako i u svojoj izvornoj djelatnosti - trgovini.

Izravna korist od neplaćanja: Dobavljači moraju platiti porez, a Kerum porez odbija

Neplaćanjem svojih dobavljača, Kerum ima izravnu korist! Naime, dobavljači po izdanim fakturama moraju idućeg mjeseca državi platiti porez, dok Kerum te fakture koristi za odbitak poreza.

Nažalost, naš sugovornik nije jedini kojem je Kerum zagorčao život neplaćanjem. Legendarna je priča o tome kako je svojedobno ispred vrata šefice Kerum d.o.o. Nevenke Bečić stajao red dobavljača koji nikako nisu mogli naplatiti svoja potraživanja. Nevenka bi ih eventualno primila nakon dužeg čekanja. Kao i obično, bila bi osorna, uvjerena u svoju nadmoćnost. Platit ćemo, kad platimo, otprilike bi glasio odgovor. Ako ne pristanete, ništa od suradnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je vidio kamate, direktor prodaje Kerum d.o.o. uhvatio  se za glavu: "Kako ću ovo objasniti Nevenki"

E sada više toga nema. Naime, u Kerum d.o.o. otvorili su "call centar" za vjerovnike. "Može se zvati samo od 14 do 15 sati, no veza se teško može dobiti. Linija je očito preopterećena, pretpostavljam da mnogi zovu ne bi li utjerali dugove", otkriva bivši Kerumov poslovni partner. Nekoliko puta je predlagao opcije rješavanja duga, no odgovora nije bilo. Sve dok im nisu poslali obračun s kamatama.

"Nazvao me direktor prodaje. Bio je sav uzrujan zbog kamata. Kako ću ja to objasniti gospođi Bečić, žalio se. Nevjerojatno. Kao da tražimo nešto što nas ne pripada. Nakon toga, komunikacija je bila prekinuta i ništa se više nije moglo napraviti. Nismo više zapravo imali izbora nego stvar predati sudu jer nam je Kerumovo neplaćanje ugrozilo egzistenciju", kaže naš sugovornik.

Zakon o rokovima plaćanja neprimjenjiv

Pokušao je vidjeti što se da napraviti sa Zakonom o rokovima plaćanja, koji propisuje naplatu u roku od 60 dana. "Državni inspektorat kaže da nisu nadležni, a Ministarstvo financija nema nadzorno tijelo. Tako imamo zakon, ali nemamo instituciju koja bi ga mogla sprovesti u djelo", otkrio nam je.

Nije nikakva tajna da je Kerum mnogima ostao dužan, najčešće se radi o puno većim iznosima od 60-ak tisuća kuna, no sve dosad ljudi nisu htjeli javno o ovome govoriti, sve u nadi da će jednog dana naplatiti potraživanja. Kerum duguje dobavljačima, izvođačima, kreditorima i financijerima raznih vrsta, koliki je ukupni dug samo nebo zna...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara