Index doznaje: Novi šef HGK upleten u aferu tešku 6,6 milijuna kuna!

Foto: Hina/Index

USKOK u sklopu istrage oko funkcioniranja i poslovanja Fonda za razvoj i zapošljavanje ispituje i poslovanje Veletržnice Opuzen! Riječ je tvrtki pod ingerencijom Ministarstva poljoprivrede Tihomira Jakovine o kojoj nitko nije ništa čuo već najmanje dvije godine iako ima direktora, tajnice, službeni automobil, Nadzorni odbor i novac Ministarstva poljoprivrede!

Čobankovićevo ministarstvo dalo milijune i instaliralo Burilovića da nadzire trošenje

Osoba zadužena za zastupanje društva i direktor tvrtke je bivši predsjednik Fonda za razvoj i zapošljavanje Andrija Popović, a u Nadzornom odboru, prema sudskom registru, i dalje sjede Luka Burilović, koji je nedavno izabran kao čelnik Hrvatske gospodarske komore umjesto Nadana Vidoševića, te gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević.

U  vrijeme dok je desna ruka Ministru poljoprivrede Petru Čobankoviću bio Burilović ova sporna tvrtka koju ispituje Uskok, dobila je na račun 2,5 milijuna kuna. Kasnije je kapital porastao na 6,6 milijuna kuna koje su dijeljene nepoznatim osobama kao pozajmice.

Kako Burilović može uvesti reda u HGK nakon nereda kojeg je ostavio u Opuzenu?

Tek se ima otkriti je li 6,6 milijuna državnog novca došlo od Ministarstva poljoprivrede, u kojem je Burilović bio pomoćnik ministra, ili od Fonda za razvoj i zapošljavanje gdje je Popović bio predsjednik.

Tijekom novinarskog istraživanja koje je trajalo gotovo mjesec dana ostalo nam je i dalje nejasno kako je moguće da je preko Veletržnica Opuzen podijeljeno nepoznatim osobama čak 6,6 milijuna kuna na ime pozajmica pod nepoznatim uvjetima, a da tvrtka zapravo uopće nije počela s radom, odnosno da veletržnica ne postoji.

Isto tako, pitanje je kako Burilović može uvesti red nakon Nadana Vidoševića s obzirom na nered koji je ostavio u Opuzenu. No, krenimo redom.

Sanader pustio tvrtku u rad

Veletržnice Opuzen osnovane su još 2003. godine, a na posebnoj svečanosti puštanja u rad te tvrtke bio je tadašnji premijer Ivo Sanader. Namjerno kažemo "puštanja tvrtke u rad"  jer veletržnica koja se trebala sagraditi nasuprot Poslovnoj zoni u Opuzenu nikada nije izgrađena.

Navodno se krenulo u ishođenje lokacijske i građevinske dozvole, no umjesto veletržnice i danas je ondje i dalje samo - livada.

Ministarstvo poljoprivrede dalo novac, a nisu primili ni jedan financijski izvještaj?

Osnivački ulog tvrtke 2003. godine bio je tada minimalnih 20 tisuća kuna, no godinu dana kasnije dokapitalizirana je sredstvima Ministarstva poljoprivrede u iznosu od dva i pol milijuna kuna koliko i danas iznosi temeljni kapital tvrtke. Upravo u to vrijeme današnji šef HGK bio je pomoćnik tadašnjeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića, odnosno njegova desna ruka, pa je i postavljen u Nadzorni odbor. 

Ukupni kapital, prema financijskom izvještaju iz 2012. godine, ove "nepostojeće" tvrtke popeo se na 9,3 milijuna kuna. Najzanimljivije od svega je činjenica da Veletržnica posluje u sklopu Ministarstva poljoprivrede, te da se članovi Skupštine biraju na Vladi. No, kako smo napisali u uvodu članka, nitko ne što se zapravo radi u toj tvrtki.

Osnovni bankovni račun koji je otvoren još 2003. godine ugašen je prije dva tjedna, a drugi račun nalazi se u blokadi već više od 180 dana.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na zatvorenoj je sjednici Vlade u lipnju 2012. godine postavljen kao član skupštine Veletržnica Opuzen, no tvrdi da od dana kada je postavljen na ovu dužnost nije dobio ni jedan-jedini financijski izvještaj!?

Unatoč toj činjenici do danas nije zatražio financijski nadzor niti je postavio novu Upravu iako na to ima pravo, ali i dužnost. Na to će navodno biti spreman tek kada objavimo članak o Veletržnicama Opuzen.

Ministar Jakovina: Ovo je kostur iz ormara HDZ!

"U protekle dvije godine, Ministarstvo poljoprivrede od Uprave Veletržnice niti od Nadzornog odbora, nije dobilo izvješće o poslovanju. U tijeku su pripreme za sazivanje izvanredne skupštine na kojoj će biti imenovan novi Nadzorni odbor koji će potom pristupiti detaljnoj analizi rada te procjeni učinjenih radnji proteklih godina", kažu nam službeno iz Ministarstva poljoprivrede.

Valja naglasiti kako je Ministarstvu poljoprivrede trebalo čak 19 dana da sroči odgovor na upit Indexa jer nisu imali nikakve podatke o tvrtki koja djeluje unutar tog Ministarstva. Bili su jednostavno začuđeni našim informacijama te sada tvrde da je sve kriv Sanaderov HDZ.

"Veletržnica Opuzen je očito još jedan od 'kostura iz ormara' koji je naslijeđen od prethodne vlasti", tvrdi Jakovina dodajući da ovaj slučaj zahtjeva široku istragu. Prema Jakovini i veletržnice Opuzen dokaz su kako je funkcionirala prethodna Vlada čije naslijeđene "probleme, kriminal i nelogičnosti u poslovanju", a posebice "transfere i kontrolu trošenja državnog novca" mora rješavati njegova Vlada.  

Veletržnice nadgleda nasljednik Nadana Vidoševića

"Ministarstvo poljoprivrede preispituje ukupno stanje vezano za poslovanje i upravljanje društva, u sklopu svoje nadležnosti", tvrde iz Ministarstva poljoprivrede. No, neće biti lako jer su nam i iz tog Ministarstva potvrdili da je u tijeku istraga Uskoka.

"S obzirom da nadležne institucije RH provode širu istragu vezano za funkcioniranje i poslovanje Fonda za razvoj i zapošljavanje, iz kojeg je, među ostalim, kao što znate  financiran i projekt Veletržnice Opuzen, u ovome trenutku nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaša pitanja", kažu nam na kraju.

Jedan od ljudi koji je trebao nadzirati rad veletržnica je današnji predsjednik HGK Burilović, no i on tvrdi da ništa ne zna o Veletržnicama Opuzen

Burilović tvrdi da nije član Nadzornog odbora, opovrgava ga sudski registar!"Gospodin Burilović prestao je 2008. godine obnašati dužnost člana Nadzornog odbora Veletržnice Opuzen", stoji u službenom odgovoru HGK. Uvidom u sudski registar vidljivo je kako je Burilović i dalje član Nadzornog odbora zajedno s Ivom Mihaljevićem, aktualnim načelnikom Općine Opuzen te s Borisom Šiljegom. Svi su dugogodišnji članovi HDZ-a.

No, nije novopečeni šef HGK jedini koji pere ruke.

"Ne znam ja ništa! Meni je mandat predsjednika Nadzornog odbora istekao 2008. i od tada se ne bavim tom tvrtkom", rekao je nam je gradonačelnik grada Opuzena Mihaljević dodajući da on s tim nema nikakve veze. Iako je činjenica da su tvrtku osnovali Grad Opuzen i Ministarstvo poljoprivrede, kao i da je projekt veletržnice bio prioritet Grada Opuzena, Mihaljević koji je gradonačelnik od 1997. godine kaže kako o svemu nema pojma.

Gradonačelnik Mihaljević: Ništa ja ne znam

"Ne znam što je s njima danas. Znam da se nešto radilo oko dobivanja dozvole, no nije bilo ništa od toga. Grad Opuzen s tim nema ništa. Mi smo dali nešto novca kada se tek osnivala tvrtka, udio u početnih 20 tisuća kuna i to je to. Mi nemamo veze s njima", kaže gradonačelnik Opuzena koji od svega pere ruke.

Prema ranijim izjavama Andrije Popovića iz 2009. godine plaće za zaposlene stizale su iz opuzenskog gradskog proračuna, a tada je tvrdio kako projekt nije ugašen. Mihaljević koji je i tada bio gradonačelnik danas tvrdi da grad Opuzen od 2008. godine ne zna ništa o projektu iako je u njegovom mandatu proglašen jednim od prioritetnih projekata!?

"Ne znam tko je sada direktor. Ništa ne znam", ponovio je po tko zna koji puta gradonačelnik Mihaljević.

Isključen službeni telefon tvrtke, direktor nedostupan

Službeni telefon u tvrtki Veletržnice Opuzen više nije u funkciji , no uspjeli smo doći do osobnog broja telefona Borisa Vištice koji je zaposlen  u toj tvrtki te koristi službeni automobil.

"Ja sam samo administrator. Tvrtka radi, javite se direktoru Popoviću", rekao nam je Vištica.

Nakon nekoliko dana uspjeli smo doći i do direktora Popovića. 

Popović: Sve je stalo odlaskom Sanadera

"Nemam saznanja da je bilo ikakvih financijskih malverzacija. To je za mene novost. Sve je uredno. Posljednje izvješće koje sam podnio bilo je ono u doba ministra Čobankovića za vrijeme vladavine Jadranke Kosor, od tada pa do danas nisam dobio nikakvu povratnu informaciju", kaže nam Popović u telefonskom razgovoru. Tvrdi kako je tvrtka cijelo vrijeme radila kako bi projekt zaživio pa odatle i milijunske financijske pozajmice.

"Trebalo je plaćati projektnu dokumentaciju, pripremiti sve dozvole, mi smo poslovali sve ove godine. Problem je nastao što država nije ispoštovala svoj dio dogovora, a to je da nam prepusti 18 ha zemljišta kako bi mogli početi s gradnjom. Problemi su nastali odlaskom iz Vlade Ive Sanadera, a iako je projekt veletržnica u master planu razvoja Dubrovačko-neretvanske županije projekt je stao dolaskom Jadranke Kosor", kaže nam Popović dodajući da je tvrtka cijelo vrijeme, kako kaže, uredno poslovala.

Popović tvrdi kako je dolini Neretve potreban ranžirni sektor za plasiranje poljoprivrednih proizvoda kako poljoprivrednici s juga Hrvatske ne bi bili osuđeni kao do sada na na jednog kupca. Popović kaže kako je to bio sjajan plan koji je uništila Vlada Jadranke Kosor te da postoji interes "velikih igrača" koji otkupljuju poljoprivredne proizvode da stanje ostane ovako kako jest.

Uredno posluju, a od 2008. godine nemaju Nadzorni odbor

No, nekoliko pitanja ostalo je visjeti u zraku. Mihaljević i Burilović tvrde da od 2008. godine nisu članovi Nadzornog odbora jer im je tada istekao mandat. Prema sudskom registru Mihaljević i Burilović su i dalje članovi Nadzornog odbora.

"Ne, ne. Njima je istekao mandat 2008. godine. Ne znam što stoji u registru", kaže nam Popović. Na naš upit tko je onda bio u Nadzornom odboru od 2008. godine do danas s obzirom da sam Popović kaže da je tvrtka cijelo vrijeme djelovala dobili smo zanimljiv odgovor.

"Pa nitko. Gledajte, ja sam predao izvješće Čobankoviću. Nikada nisam dobio odgovor", kaže Popović.

Samo u 2012. godini tvrtka je izdvojila više od 148 tisuća kuna za plaće.

Odakle 6,6 milijuna kuna? Akumuliralo se

Na izravan upit odakle tvrtki 6,6 milijuna kuna koje su otišle na pozajmice što je vidljivo iz izvješća tvrtke za 2012. godinu, odnosno je li riječ o novcima Fonda za razvoj i zapošljavanje ili novcima Ministarstva poljoprivrede, Popović je pokušao objasniti.

"Ma gledajte. To se akumuliralo. Imali smo mi prihoda i rashoda. Bilo je tu ulaza. Pozajmice su zapravo plaćanja za Generalni urbanistički plan uređenja i za pripremu projekta", tvrdi Popović. Na izravan upit o blokiranom i ugašenom službenom računu tvrtke Popović kaže kako su ostala neka dugovanja Poreznoj upravi, no da će uskoro napraviti izvješće za 2013. godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara