Index doznaje: Radman vlasnik i direktor firme koja posluje s HRT-ovim oglašivačima!

Foto: Dragan Matić / Cropix

GORAN RADMAN nije samo glavni ravnatelj HRT-a. Istovremeno je i direktor tvrtke Nautar, registrirane na Trgovačkom sudu u Zagrebu, koju je osnovao 2001. godine s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna.

Radi se o firmi koja se, prema podacima iz Sudskog registra, bavi sljedećim djelatnostima: Savjetovanje u vezi s poslovanjem i upravljanjem, Promidžba (reklama i propaganda), Kupnja i prodaja robe, Obavljanje trgovačkog posredovanja na domaćem i inozemnom tržištu, Zastupanje inozemnih tvrtki, Iznajmljivanje uredskih strojeva, računala i opreme za računala, Iznajmljivanje plovnih prijevoznih sredstava, sa ili bez posade, Pružanje usluga u nautičkom, seoskom, zdravstvenom, kongresnom, športskom, lovnom i drugim oblicima turizma, pružanje ostalih turističkih usluga.

Na stranicama Radmanovog Nautara može se doznati da su među njihovim "korisnicima i suradnicima" Atlantic Grupa Emila Tedeschija, zatim Coca Cola, eVision, Microsoft, Sense Consulting, Status Grupa, StratusNAV, Studio Moderna i Grupa VERN. S obzirom da je i više nego jasno kako među tvrtkama koje posluju s Radmanovim Nautarom ima i firmi koje se oglašavaju na HRT-u, glavnog ravnatelja javne televizije upitali smo radi li se o sukobu interesa.

Zakon dozvoljava Radmanu da se bavi privatnim biznisom

"Ja jesam i dalje vlasnik te firme, ali nisam u sukobu interesa", kratka je Radmanova izjava koju smo dobili preko HRT-ovog Ureda za odnose s javnošću.

Konzultirali smo zatim i Zakon o HRT-u, u kojem doista nema nikakvih ograničenja koja bi glavnom ravnatelju branila da se bavi privatnim biznisom. Navedeno je tek da je njegova dužnost nespojiva s političkim angažmanom.

No, takvo ograničenje zato postoji za članove Programskog vijeća HRT-a. Šesti stavak 25. članka Zakona o HRT-u kaže: "Članovi Vijeća HRT-a ne mogu biti osobe koje su u radnom odnosu ili obavljaju bilo koje druge poslove u konkurentskim pravnim osobama, odnosno pravnim osobama koje obavljaju djelatnost proizvodnje, pružanja i/ili prijenosa audio i audiovizualnih medijskih usluga, multimedijskih sadržaja i usluga elektroničkih publikacija niti članovi njihovih uprava, upravnih vijeća ili nadzornih odbora, te ne mogu biti vlasnici, dioničari ili imatelji udjela u tim pravnim osobama, kao niti obavljati druge poslove zbog kojih bi mogle doći u sukob interesa".

Osnovao firmu s bivšim vlasnikom Digitela pa koji mjesec kasnije otišao na Prisavlje

Upravljanje poslovanjem Nautara nije bio Radmanov jedini posao prije nego je postao glavni ravnatelj HRT-a. Od ostalih se radnih mjesta, međutim, oprostio i to prije nego što su bili poznati rezultati natječaja kojim je imenovan za glavnog ravnatelja na Prisavlju. Već se ranije pisalo da je Radman u rujnu prošle godine napustio VERN, kao i firmu Sense Consulting, a uvidom u Sudski registar doznali smo i da je u rujnu prestao biti i član i direktor društva Signet grupa, koje je samo koji mjesec ranije, u siječnju 2012. godine, osnovao zajedno s Vladimirom Smolecom, jednim od bivših vlasnika Digitela.

Podsjećamo, Gorana Radmana je Sabor glavnim ravnateljem HRT-a imenovao 26. listopada prošle godine. No, već se mjesecima prije toga znalo da je Radman glavni favorit za glavnog ravnatelja javnog servisa. Naime, Radman je jako zaleđe imao u predsjedniku Ivi Josipoviću, koji mu je dao potreban politički "poguranac". Zoran Milanović nije mu bio sklon, ali premijer je navodno pristao na političku trgovinu s Josipovićem: u zamjenu za imenovanje Radmana šefom HRT-a, predsjednik je dao premijeru odriješene ruke kod kadroviranja u tajnim službama.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara