Indijski premijer "preko noći" smijenio ministricu vanjskih poslova

Indijski premijer "preko noći" smijenio ministricu vanjskih poslova

Foto: FAH

INDIJSKI premijer Narendra Modi smijenio je s dužnosti ministricu vanjskih poslova Sujathu Singh te na njezino mjesto imenovao dosadašnjeg indijskog veleposlanika u SAD-u, samo dan nakon uspješnog posjeta Indiji američkog predsjednika Baracka Obame.

Iznenadan Modijev potez kritizirali su članovi Kongresne stranke, a promatrači ukazuju na to da Modijevo imenovanje Subrahmanyama Jaishankara na dužnost ministra vanjskih poslova ističe njegovu pojačanu kontrolu nad pitanjima vezanim za vanjske poslove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkad je u svibnju prošle godine imenovan premijerom, Modi je preuzeo kontrolu nad vanjskom politikom, počevši s pozivom bez presedana regionalnim čelnicima da prisustvuju njegovoj inauguraciji, a uslijedili su susreti na najvišoj razini s čelnicima SAD-a, Kine, Japana i Australije.

Singh je pozvana da odstupi s dužnosti u srijedu poslije podne, sedam mjeseci prije odlaska u mirovinu. Posljednji put je ministar vanjskih poslova u Indiji smijenjen s dužnosti 1980. Predsjednik Kongresne stranke Manish Tewari postavio je pitanje zbog čega je ministrica smijenjena preko noći te od vlade zahtijeva objašnjenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara