Indijski premijer prekršio protokol na dočeku Obame i izgrlio ga

Indijski premijer prekršio protokol na dočeku Obame i izgrlio ga

Foto: Hina

AMERIČKI predsjednik Barack Obama doputovao je u nedjelju ujutro u trodnevni posjet Indiji u svrhu oživljavanja odnosa između dviju zemalja, a tijekom svog boravka nazočit će vojnoj paradi povodom Dana Republike te razgovarati s najvišim indijskim dužnosnicima o energetici, obrani i trgovini.

Premijer Narendra Modi prekršio je protokol kako bi osobno dočekao Obamu i prvu damu Michelle u zračnoj luci u New Delhiju. Dvojica čelnika su se rukovala, zagrlila i smiješila.

Prema protokolu, premijer ne dočekuje strane čelnike po njihovom dolasku u zemlju nego ih pozdravlja na službenom dočeku u predsjedničkoj palači. Modi je sam donio odluku kojom je prekršio tradiciju i iznenadio i svoje bliske suradnike, objavili su mediji.

Drugi put u Indiji

Obama će biti prvi američki predsjednik koji će nazočiti vojnoj paradi u ponedjeljak. Također je prvi predsjednik SAD-a koji je dvaput posjetio Indiju što se smatra znakom poboljšanja odnosa.

Kriza u bilateralnim odnosima nastala je 2013. nakon uhićenja zamjenice indijskog konzula u New Yorku koju je američko pravosuđe optužilo da je lagala o okolnostima zapošljavanja svoje kućne pomoćnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Obama planira posjetiti memorijalni centar Mahatme Gandhija prije razgovora s Modijem. Posjet je visoko simboličan, ali indijski diplomati također očekuju sporazume na području obrambene suradnje, obnovljive energije i trgovine.

Obama i Modi također će pokušati postići napredak glede sporazuma o suradnji na području civilne nuklearne energije, prenose lokalni mediji pozivajući se na službene izvore.

Na dnevnom redu također će se naći klimatske promjene i suradnja u borbi protiv terorizma.

Važna simbolika posjeta

"Priznajem važnu simboliku ovog posjeta i također ga vidim kao priliku za rad s premijerom Modijem kako bi postigli konkretan napredak i nadam se započeli novo razdoblje u povijesti između naših zemalja", rekao je Obama za časopis India Today.

Zbog Obamina dolaska raspoređeno je do 40.000 pripadnika snaga sigurnosti i postavljeno je 15.000 novih nadzornih kamera u prijestolnici.

Obama je u subotu odlučio skratiti posjet te će u utorak otputovati u Saudijsku Arabiju kako bi se sastao s novim kraljem Salmanom i izrazio mu sućut zbog smrti kralja Abdulaha.

Zbog skraćivanja posjeta, američki predsjednik neće kao što je bilo planirano obići Taj Mahal.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara