Indonezija odlučila pomoći izbjeglicama čije brodove je vratila na pučinu, ali im zasad nema traga

Indonezija odlučila pomoći izbjeglicama čije brodove je vratila na pučinu, ali im zasad nema traga

Ilustracija: FAH

INDONEZIJSKE vlasti su počele operacije lociranja i spašavanja brodova s izbjeglicama iz Mijanmara i Bangladeša koji su u životnoj opasnosti, rekao je u nedjelju vojni glasnogovornik.

Vlade zemalja na jugoistoku Azije našle su se na meti kritike UN-a i humanitarnih organizacija jer su vratile na pučinu brodove s izbjeglicama, nakon čega su Indonezija i Malezija načinile zaokret i ovih dana im ponudile pomoć i privremeni smještaj.

U operacijama potrage koje su počele u petak navečer sudjelovala su četiri broda indonezijske ratne mornarice i zrakoplov, rekao je za AFP Fuad Basya.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Primili smo službenu naredbu predsjednika (Joko Widodo) o početku operacija potrage i spašavanja u indonezijskim i u međunarodnim vodama", rekao je. "Spasit ćemo imigrante i iskrcati ih na kopno".

No do subote navečer nije bio lociran nijedan brod.

Više od 3500 izbjeglica stiglo je ovih dana u Maleziju, Indoneziju i na Tajland. Bangladeški izbjeglice bježe zbog siromaštva, a Rohindže pred progonom u Mijanmaru, budističkoj zemlji.

Ovaj egzodus u jugoistočnoj Aziji traje već godinama, ali je poprimio katastrofalne razmjere početkom svibnja, s novom represivnom politikom Bangkoka koji razbija ilegalne krijumčarske mreže. Velik broj izbjeglica krijumčari ostavljaju na moru bez ikakve pomoći.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara