Industrija u eurozoni stagnira

Industrija u eurozoni stagnira

Ilustracija: freeimages.com

KONAČNI podaci za PMI indeks prerađivačke industrije u Njemačkoj za mjesec prosinac potvrdili su istu razinu indeksa od 51,2 boda.

Konačni podatak PMI indeksa prerađivačke industrije za prosinac u eurozoni revidiran sa 50,8 na nižu razinu od 50,6 (0,2 boda niže od očekivanja). To je ujedno pokazatelj da prerađivačka industrija eurozone ostvaruje niži rast te da nove industrijske narudžbe i zaposlenost ostaju gotovo na stagnantnim razinama, navode analitičari RBA.

Što će poduzeti Europska središnja banka?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kriza u Ukrajini i posljedično veći nedostatak povjerenja u sposobnost eurozone da ubrza svoj gospodarski rast zasigurno će imati glavni utjecaj na donošenje odluke o novim stimulativnim mjerama koje priprema Europska središnja banka.

Također, konačni podaci za PMI indeks prerađivačke industrije u SAD-u za mjesec prosinac pokazuju višu razinu indeksa u odnosu na preliminarne podatke (53,9 umjesto prethodnih 53,7). No, to je ujedno niža od očekivanja razina indeksa koji se spustio s 54,8 koliko je iznosio u studenom na razinu u prosincu koja je najniža zabilježena u posljednjih 11 mjeseci.

Istovremeno, ISM indeks prerađivačke industrije u SAD-u zabilježio je pad sa 58,7 koliko je iznosio u studenom na 55,5 u prosincu (ispod očekivanih 57,5), ostvarivši tako najnižu vrijednost u posljednjih šest mjeseci.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara