Inozemna zaduženost Hrvatske iznosi 46,2 milijarde eura

Foto: Hina

UKUPNA zaduženost Hrvatske prema inozemstvu je, prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), za prvu polovicu prošle godine 46,2 milijarde eura, rekao je ministar financija Slavko Linić na današnjoj Vladinoj sjednici, na kojoj je prihvaćena polugodišnja informacija HNB-a o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike.

Linić je istaknuo da u taj iznos, koji doseže 104 posto BDP-a, ulaze dugovi države, banaka, poduzeća i građana.

HNB je, kazao je Linić, poduzimao niz mjera za osiguranje likvidnosti u čemu je i uspio, ali unatoč tome kreditna aktivnost banaka nije oživljena na što je utjecala mala potražnja građana i gospodarstva, usporedo s pojačanim oprezom bankara.

HNB-ovo izvješće, po riječima ministra financija, pokazuje da je bankarski sustav u Hrvatskoj stabilan, iako mu prihodi padaju, a da rezerve HNB-a iznose 12 milijardi eura.

Udio potpora 2,6 posto

Razmatrajući godišnje izvješće o državnim potporama za 2012. koje je podnijela Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja i koje je Vlada također prihvatila, ministar Linić je rekao kako je ukupan iznos potpora od 8,8 milijardi kuna u 2012. godini manji nego prethodne godine, ali još uvijek prilično visok.

Najveći dio potpora su sektorske i odnosne se na željeznicu, brodogradnju, radio i televiziju i sanaciju trgovačkih društava, a horizontalne su daleko manje, kaže Linić.

Udio potpora u BDP-u je 2,6 posto, dok je u Europi, uz nešto drukčiju metodologiju, 0,5 posto, pri čemu su horizontalne veće, a sektorske manje, rekao je ministar financija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara