Irački premijer: Arapske zemlje kojima upravlja sam vrag krive su za val nasilja u Iraku!

Foto: iraqiembassy.us

IRAČKI premijer Nuri al-Maliki je u nedjelju optužio arapske "đavolske i izdajničke" zemlje za ulogu u nasilju koje svakodnevno pogađa zemlju, ali ih nije naveo. Maliki je rekao da bombaši samoubojice u Irak dolaze iz Maroka, Libije, Jemena, ali nije precizirao koje zemlje podržavaju ekstremiste.

"Irak je na meti nekih zemlja koje podržavaju terorizam i zlo", rekao je Maliki u govoru u Nasiriji na jugu zemlje.
 
"Svijet je na našoj strani: Vijeće sigurnosti, Europska unija i većina arapskih zemalja, osim nekoliko đavolskih i izdajničkih zemalja", rekao je.
 
Irački čelnici su prije optuživali Saudijsku Arabiju i Katar da podržavaju iračke sunitske prosvjednike na zapadu zemlje, gdje je prošle godine pokrenuta mobilizacija protiv vlade kojom dominiraju šijiti.
 
Nedavno su sukobi izbili u toj regiji kada su snage sigurnosti pokrenule napad na tabor sunitskih protuvladinih prosvjednika.
 
Od tada traju sukobi vojske i plemena koja su joj odana s protuvladinim borcima i drugim plemenima. Sukobi su se proširili na dva bivša uporišta sunitske pobune, Ramadi i Faluju.
 
Diplomati, među kojima i šef UN-a Ban Ki-moon, pozvali su iračke vlasti na politiku nacionalnog pomirenja radi okončanja sukoba, ali premijer Maliki je rekao da sukobi nisu posljedica unutrašnjih problema već stranih snaga u zemlji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara