Iran priprema zakon kojim će povećati obogaćivanje uranija

Iran priprema zakon kojim će povećati obogaćivanje uranija

Foto: Hina

IRANSKI parlament je počeo raditi na nacrtu zakona koji će znanstvenicima omogućiti da povećaju obogaćivanje uranija, izvijestila je u subotu agencija Isna, a ta bi inicijativa mogla omesti pregovore o iranskom nuklearnom programu s velesilama koji je u tijeku.

Nacrt zakona će "omogućiti vladi da nastavi obogaćivanje pomoću centrifuga novog naraštaja", rekao je za Isnu Hossein Naghavi Hosseini, glasnogovornik parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost i za vanjsku politiku.

Teheran je rekao da mu trebaju modernije centrifuge kako bi povećao svoje kapacitete za obogaćivanje uranija i njime mogao opskrbljivati svoje centrale. No obogaćivanje je jedno od spornih točaka u pregovorima Teherana i skupine 5+1 (SAD, Francuska, Velika Britanija, Kina, Rusija i Njemačka).

Traženje jamstva

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šestorka želi ograničiti razmjere programa obogaćivanja ne bi li spriječila Iran da bude sposoban za proizvodnju atomskog oružja, ali Teheran se poziva na svoje pravo da posjeduje cjelovit civilni nuklearni program.

Dvije strane koje se u dva navrata nisu uspjele dogovoriti, odlučile su odrediti 1. srpnja 2015. kao novi krajnji rok za postizanje konačnog dogovora o iranskom nuklearnom programu.

Takav dogovor treba omogućiti dobivanje jamstava za isključivo miroljubivu namjenu nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih gospodarskih sankcija koje pritišću iransko gospodarstvo.

Mnogi američki kongresnici žele da se donese zakon kojim će se Iranu, ne uspiju li pregovori, postupno uvoditi nove sankcije, kako bi izvršili pritisak na Teheran.

No američki predsjednik Barack Obama želi zadržati kontrolu nad pregovorima i zaprijetio je vetom svakom zakonu o novim sankcijama Teheranu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara