Iranski čelnik: Rat u Siriji proširit će se na cijeli Bliski istok!

Foto: Guliver Image/Getty Images

"BILO kakva vojna agresija na Siriju proširit će se van sirijskih granica, na čitav Bliski istok", kazao je na konferenciji za novinare Aladin Boroujerdi, predsjednik Odbora za nacionalnu sigurnost u iranskom parlamentu.

Kako prenosi kineska agencija Xinhua, Boroujerdi je sazvao konferenciju za novinare nakon što je Barack Obama objavio da je spreman napasti Siriju ako dobije odobrenje Kongresa.

Boroujerdi se novinarima obratio u Damasku, glavnom gradu Sirije, u koji je doveo delegaciju iranskog parlamenta. Poručio je da je svrha tog posjeta još jednom pokazati da Iran pruža Siriji punu podršku.

"Vjerujemo da zemlje u ovoj regiji moraju raditi na političkom rješenju sirijske krize", rekao je Boroujerdi. Amerikancima je poručio da se "ne igraju s vatrom, nego da krenu putem političkog rješenja jer bi takva odluka zaštitila politički kredibilitet SAD-a i ostala upamćena kao pozitivna točka Obaminog mandata".

Kerry: U Siriji je korišten nervni plin Sarin

Američki predsjednik Barack Obama formalno je zatražio odobrenje Kongresa za vojnu akciju u Siriji zbog kemijskog napada 21. rujna te parlamentu poslao nacrt zakona o napadu.

Ranije je rekao da će intervencija biti "ograničena", tj. da neće doći do invazije, već samo granatiranja vojnih meta. Traženje odobrenja od Kongresa zasad odgađa operaciju jer parlament zasjeda tek 9. rujna.

John Kerry, državni tajnik SAD-a, izjavio je da je u kemijskom napadu u Siriji korišten nervni plin Sarin. Ovo je prvi put da su američke vlasti kazale o kakvom se kemijskom oružju radi.U intervjuu za NBC, Kerry je kazao da su najnoviji testovi pokazali da je korišten smrtonosni sarin. Utvrđeno je to analizom uzoraka krvi i kose žrtava, koje su istražitelji prikupili na mjestu napada u Damasku.

Za Kerryja, to je samo još jedan dokaz da Kongres mora dati Obami odobrenje za napad na Siriju. "Ne vjerujem da će moji bivši kolege u Kongresu okrenuti leđa interesima naše zemlje, niti normi koja nalaže provođenje zabrane korištenja kemijskog oružja", kaže Kerry.

The Sunday Mail: Velika Britanija je prodavala Siriji kemijska sredstva

Ugledni škotski list “The Sunday Mail” piše da je Velika Britanija sve do početka ove godine Siriji prodavala kemijska sredstva koja su, prema navodima ovog lista, korištena u pripremi kemijske bombe, javlja dopisnik agencije Anadolija.

U tekstu ovog lista navedeno je da je vlada Velike Britanije dala dozvolu da se u Siriju izvozi takav materijal.

Dodaje se da postoje relevantni podaci koju ukazuju da Velika Britanija u Siriju nije obustavila izvoz kalijevog klorida i natrijevog klorida, koji se inače koriste u pripremi kemijske bombe, sve do početka 2013. godine.

Također, list navodi da je ministarstvo trgovine i poduzetništva Velike Britanije izdalo dozvolu za izvoz kemijskih sredstava kompaniji “Vince Cable”.

Navedeni sporazumi o izvozu kemijskih sredstva u Siriju su važili sve do siječnja 2013. godine, kada je Europska unija (EU) donijela odluku da uvede rigorozne sankcije protiv Asadovog režima.

Na kraju "The Sunday Mail" navodi da pojedini zastupnici parlamenta Velike Britanije očekuju da britanski premijer David Cameron objasni zašto Velika Britanija sve do siječnja ove godine nije obustavila izvoz sumnjivih kemijskih sredstva u Siriju.

Obama spreman za napad

"Naša je vojska pozicionirana u regiji. Možemo napasti Siriju kad god želimo. To može biti sutra, idući tjedan ili za mjesec dana", rekao je Barack Obama na konferenciji za novinare u Bijeloj kući. "Spreman sam napasti i bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a, koje je do sada bilo sasvim paralizirano i nije željelo Asada pozvati na odgovornost", rekao je Obama.

Podsjećamo, Washington je objavio da je prikupio dokaze o 1.429 žrtava kemijskog napada. Sirija još nije reagirala na posljednju objavu Baracka Obame, ali je režim ranije demantirao navode SAD-a te za napad okrivio pobunjenike.

UN-ovi inspektori stigli su u Nizozemsku s uzorcima s mjesta zločina. Objavili su bi analiza rezultata mogla potrajati do tri tjedna, javlja BBC.

Francuski ministar unutrašnjih poslova: Za vojnu intervenciju u Siriji potrebna međunarodna koalicija

Francuska neće sama provesti moguću vojnu intervenciju na Siriju, za to je potrebna međunarodna koalicija, istaknuo je ministar unutrašnjih poslova Francuske Manuel Valls.

"Francuska ne može sama krenuti u akciju, potrebna je međunarodna koalicija", izjavio je za radio Europe -1 ministar unutrašnjih poslova Francuske Valls.

S obzirom na to da postoji mogućnost da Vijeće sigurnosti UN-a ne odobri vojnu intervenciju na Siriju, zbog stava Rusije i Kine, Valls je naglasio da bi u tom slučaju bila potrebna široka međunarodna koalicija.

Ističući da je neprihvatljivo to što je Sirija koristila kemijsko oružje, Valls je rekao da oštar odgovor na to može spriječiti ponovnu upotrebu tog oružja. Valls je također dodao da je francuski predsjednik Francois Hollande odlučan kada je u pitanju kažnjavanje sirijskog režima zbog upotrebe kemijskog oružja.

I francuski parlamentarci žele raspravu

I Hollande bi, međutim, mogao imati problema s francuskim parlamentom. Nakon što je Obama najavio da će tražiti dozvolu Kongresa za napad na Siriju, više francuskih parlamentaraca također je zatražilo javnu raspravu.

"Francuski predsjednik mora napraviti isto što i predsjednik SAD-a, koji je u ime demokratskih principa odlučio zatražiti mišljenje Kongresa", kaže Jean Louis Borloo, predsjednik centrističke Unije demokrata i nezavisnih.

Francuska opozicija želi u parlamentu glasati o napadu na Siriju. Predsjednik Hollande nije dužan tražiti raspravu u parlamentu; njegove ovlasti dopuštaju mu da krene u rat bez konzultacija s parlamentarcima.

Svijet podijeljen oko moguće intervencije u Siriji


Podsjećamo, SAD je spreman i sam napasti Siriju, Velika Britanija je odustala od napada nakon što parlament nije podržao prijedlog premijera Davida Camerona, francuski predsjednik François Hollande najavio je da će de Francuska pridružiti SAD-u u napadu, a njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da Njemačka neće sudjelovati u vojnoj akciji bez odobrenja mandata UN-a, NATO-a ili EU-a. Francuski mediji pišu da je tamošnja opozicija od predsjednika zatražila službeno glasanje u parlamentu prije nego što se upusti u vojnu akciju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je odbacio američke tvrdnje da je sirijski režim koristio kemijsko oružje kao "potpunu besmislicu". Dodao je da je bi Barack Obama,kao dobitnik Nobelove nagrade za mir, trebao razmisliti o budućim žrtvama u Siriji prije nego što upotrijebi silu. Intervenciji se žestoko protivi i Kina.

Danas bi u Kairu o Siriji trebali raspravljati i ministri vanjskih poslova članica Arapske lige.

Šesti američki ratni brod stigao u istočni Mediteran

Šesti američki ratni brod stigao je jučer u istočni Mediteran, u blizini pet američkih razarača naoružanih krstarećim raketama koje bi uskoro mogle biti usmjerene prema Siriji.

Dužnosnici američkog ministarstva obrane istaknuli su da je amfibijski brod "USS San Antonio" s nekoliko stotina američkih marinaca poslan u regiju iz drugih razloga te dodali da ne postoji plan da se pošalju na kopno u okviru eventualne vojne akcije protiv Sirije.

Američka mornarica obično drži tri razarača u Mediteranu, ali sada ima dva dodatna zbog situacije u Siriji. Svaki od pet razarača ima 36 ili više raketa Tomahawk, odnosno ukupno oko 200 raketa, kažu vojni dužnosnici.

Sirijska opozicija: Obama ne mari za sirijski narod, njemu je važna sigurnost Izraela

Predsjednik Nacionalnog vijeća Sirije George Sabra tokom posjete Kanadi sastao se s grupom parlamentaraca te zemlje i izjavio je da sirijski narod očekuje veću podršku međunarodne zajednice u borbi protiv Asadovog režima, javlja dopisnik agencije Anadolija.

“Potrebna nam je podrška u svijetu u obliku podrške koju nam daje Turska. Eto, dobili smo i obećanje od kanadskih dužnosnika da će i njihova zemlja nastaviti sa slanjem humanitarne pomoći Siriji i primati sirijske izbjeglice, čiji broj svakim danom raste”, rekao je Sabra.

Predsjednik Nacionalne koalicije sirijskih opozicijskih i revolucionarnih snaga (SMDK) Halid Hoca kazao je da Sjedinjene Američke Države (SAD) odugovlače s vojnim napadima na Asada, jer “ne mare za stanje u kojem se nalazi sirijski narod”.

“Za SAD je bitna samo sigurnost Izraela i susjednih zemalja i ne zanima ih što se svaki dan prolijeva krv sirijskog naroda. Ono što SAD planiraju neće pomoći da se Asad zaustavi”, kazao je Hoca.

S druge strane, zastupnik u parlamentu Kanade Jim Kargiyannis tokom sastanka s sirijskom opozicijom kazao je da Kanada želi podržati sirijski narod naglasivši da nije lahko izvesti vojni napad u toj zemlji, kao što se desilo u Libiji.

“Traže od nas da donesemo odluku o pokretanju vojnog napada protiv Sirije. Ali morate shvatiti da Sirija nije Libija. Nije lako intervenirati u Siriji jer se nalazi na granici s Izraelom. Za Kanadu je bitna sigurnost Izraela”, rekao je Kargiyannis.

Predsjednik Vijeća Sirijaca u Kanadi Halid Sawaf na to je odgovorio da sirijski narod nikome ne prijeti i da samo želi okončanje rata u svojoj zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara