Iscijedili ste narod! Od koga ćeš sada uzeti novac, Liniću?

Foto: Goran Mehkek (Cropix) 

"DEFICIT državnog proračuna u prvih šest mjeseci dosegao je godišnji limit, a proračun se puni slabije od očekivanog", priznao je danas ministar financija Slavko Linić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada". Linić je tako rekao da je država u pola godine platila milijardu kuna više subvencija u poljoprivredi nego što ih je bilo u 2012. godini. Tu je i tri milijarde kuna za sanaciju zdravstva. 

"Brojka je zastrašujuća"

"Deficit je dosegnuo planirani iznos za cijelu godinu, što je oko deset milijardi kuna", rekao je Linić. Koliko je prihod išao "ispod očekivanja" Linić nije htio govoriti.  Ponukan lošim rezultatima Linić je najavio i rebalans proračuna koji bi trebao biti u zadnjem tromjesečju ove godine. Najavljena su i nova zaduživanja na domaćem tržištu i to od sljedećeg tjedna. 
 
"Brojka od 3 milijarde dubioze zastrašujuća je i prema stranim investitorima i prema Europskoj komisiji. No, u trenutku kad kažemo kako smo proveli restrukturiranje, sanaciju zdravstvenog sustava, ta dubioza i neće biti tako kritična", rekao je danas Linić. 
 
Carinici s granica postaju inspektori na tržnicama
 
Linić je danas otkrio da autoceste neće u koncesiju ukoliko za to država ne dobije barem tri milijarde eura. Prema mišljenju ministra financija tri milijarde eura granica je isplativosti za javne financije. Linić je najavio i nastavak "rata" za uvođenje fiskalizacije na tržnicama pa je tako obećao da će carinici koji se povlače s granica s EU, sada ići u pojačanu kontrolu na tržnice. 
 
"To je način da se spriječi šverc jer je baš na tržnicama najviše šverca cigareta, što se odvijalo i pred očima uprava tržnica", rekao je Linić dodajući da se na tržnicama može naći i roba koja je otpisana u velikim trgovačkim lancima.
 
U Europi se ne krade, Hrvatska je druga priča?
 
Linić je priznao da su fiskalne blagajne na tržnicama Europske unije zbilja rijetkost no kaže da su u tim državam ljudi svjesni da moraju plaćati radnike, poreze i izdavati račune. 
 
"U Hrvatskoj je praksa i običaj suprotna tome", rekao je danas Linić.   

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara