Islamska država drži Ramadi, SAD uvjeren da će ga iračke snage ponovno preuzeti

Islamska država drži Ramadi, SAD uvjeren da će ga iračke snage ponovno preuzeti

Foto: FAH

PENTAGON je u ponedjeljak rekao da će iračke snage, uz potporu zračnih udara pod vodstvom SAD-a, vratiti grad Ramadi koji su u nedjelju osvojili borci Islamske države (IS), ali je dao do znanja da Sjedinjene Države ne kane mijenjati strategiju u ratu u Iraku.

Bijela kuća i Pentagon ne poriču da je pad Ramadija u ruke IS-a "poteškoća", ali će u konačnici iračke snage ponovo uspostaviti kontrolu nad tim gradom.

Osvajanje Ramadija najveća je vojna pobjeda IS-a u Iraku otkako su krajem 2014. snage iračke vlade i šijitske milicije uz pomoć zračnih udara koalicije predvođene SAD-om pokrenule napade na džihadističke položaje, navodi Reuters.

Pentagon, međutim, pokušava ne pridavati znatniju važnost toj pobjedi IS-a.

"Pogrešno bi bilo toj konkretnoj bitki pridavati preveliku važnost", kazao je Steve Warren, glasnogovornik Pentagona.

"Što ta borba znači za našu strategiju, što ona znači danas? Ona znači da se mi, koalicija i irački partneri jednostavno moramo onamo vratiti i ponovo zauzeti Ramadi", dodao je.

Warren je također kazao da u budućoj operaciji zauzimanja Ramadija ima mjesta za šijitsku miliciju dok su njezini borci pod kontrolom iračke vlade.

Bijela kuća priopćila je da "vjeruje kako iračke snage, uz koalicijsku potporu, imaju kapacitet ponovo preuzeti Ramadi. SAD, međutim, ne razmatra mogućnost raspoređivanja kopnenih snaga u Iraku zbog pada Ramadija, a na Iraku je glavna odgovornost da se obrani od džihadista IS-a.

"Sudjelovanje američkih vojnika u borbi izazvalo bi niz problema, slanje kopnenih trupa nije opcija", kazao je američki vojni dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Američki državni dužnosnik također ističe da Irak moraju braniti svi oni koji su u Iraku, "a to su Iračani".

"Sjetite se čija je to zemlja i tko je za nju odgovoran. To nije SAD, već Iračani", dodao je.

Prema posljednjim informacijama, u vojnu bazu u blizini Ramadija stiglo je oko 3000 šijitskih boraca, spremnih da krenu u bitku za vraćanje Ramadija pod kontrolu iračkih vlasti.

Analitičari pak upozoravaju da odluka premijera Haidera al-Abasija da u bitci za Ramadi sudjeluju zajedno i šijiti i suniti nije dobra strategija.

"Odluka da sunitski i šijitski borci zajedno krenu u borbu za Ramadi je bila pogrešna Abasijeva računica ", ocijenio je irački stručnjak Ihsan al-Shammari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara