Island: Mi smo zatvorili zločeste bankare, možete i vi

Island: Mi smo zatvorili zločeste bankare, možete i vi

Screenshot: Olafur Hauksson/YouTube

ISLANDSKI vrhovni sud je potvrdio presude izrečene četvorici bivših rukovoditelja propale banke Kaupthing zbog manipulacija na tržištima i tako priveo kraju postupak za kojeg specijalni tužitelj kaže da predstavlja dokaz da bankari nisu "iznad zakona".

Izvršni direktor banke Hreidar Mar Sigurdsson, član upravnog vijeća Sigurdur Einarsson, bivši direktor podružnice Kaupthinga u Luxembourgu Magnus Gudmundsson i drugi po snazi dioničar banke Olafur Olafsson redom su osuđeni na kazne zatvora u trajanju između četiri i pet i pol godina.

Lokalni mediji ističu da je riječ o najstrožoj kazni izrečenoj za financijske prijevare u povijesti Islanda. Banka Kaupthing se urušila u 2008. godini pod pritiskom neodrživih dugova, a njeni čelnici su pobjegli iz nacije iako su povremeno sudjelovali na sudskim ročištima.

Signal nacijama koje vode slične postupke

Islandska vlada je za istragu svojih bankara imenovala posebnog tužitelja koji je rasvijetlio načine na koji su skrivani pozamašni dugovi i otkrio "zastrašujuću neodgovornost" u korporativnom upravljanju. Tužitelj je nakon potvrđivanja presude rekao da ona predstavlja signal za nacije koje sporo i nevoljko vode slične postupke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ova slučaj šalje snažnu poruku koja će razbuditi raspravu. On pokazuje da financijski postupci mogu biti teški, ali i donijeti rezultate," komentirao je specijalni tužitelj Olafur Hauksson.

Island je pokrenuo niz postupaka protiv financijske elite, iako sve tužbe nisu bile uspješne, nacija je pokazala više spremnosti da odgovorne za kolaps i krizu dovede pravdi od SAD-a ili EU gdje su bankari za slične ili teže prekršaje kažnjeni novčanim, ali ne i zatvorskim kaznama, piše Reuters.

Dio društva koji se ne nadzire

Islandski parlament je oslabio zakone o bankarskim i poslovnim tajnama kako bi tužiteljima omogućio istragu bez traženja sudskih odobrenja.

"Zašto bi imali dio društva koji se ne nadzire i koji ne odgovora nikome? Opasno je imati nekog tko je prevelik da bi se istražio – to daje osjećaj kao da za te ljude postoji utočište," rekao je Hauksson koji vjeruje da presude kakva je izrečena bankarima iz  Kaupthinga umanjuje vjerojatnost da će se slični skandali ponoviti u budućnosti.

"Postoje neke indicije da su banke opreznije, mi smo poslali snažan signal protiv kriminaliteta," kaže.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara