Ista kazna: Maktoufu pet godina zatvora zbog zlostavljanja zatočenih Hrvata

Ista kazna: Maktoufu pet godina zatvora zbog zlostavljanja zatočenih Hrvata

Foto: sudbih.gov.ba

SUD Bosne i Hercegovine u petak je ponovo osudio na pet godina zatvora bivšeg pripadnika Armije BiH Abduladhima Maktoufa na pet godina zatvora nakon što je proglašen krivim za zlostavljanje zatočenih civila hrvatske nacionalnosti u Travniku 1993. godine.

Maktouf, podrijetlom Iračanin, tu je zatvorsku kaznu zapravo već odslužio nakon što je na nju bio osuđen još 2006. godine.

Presuda se temeljila na činjenici utvrđenoj tijekom suđenja da je u listopadu 1993. godine pomogao pripadnicima postrojbe "El Mudžahid" u protuzakonitoj otmici i zatočenju pet osoba hrvatske nacionalnosti.

Maktoufova je obrana ocijenila kako su presudom donesenom na temelju odredbi Kaznenog zakona BiH narušena njegova prava odnosno kako mu se trebalo suditi po zakonu bivše SFRJ koji je bio na snazi u vrijeme kada su zločini za koje je osuđen počinjeni.

Prvi koji se žalio sudu za ljudska prava u Strasbourgu

Maktouf je bio prvi koji se zbog primjene Kaznenog zakona BiH donesenog 2003. na slučajeva ratnih zločina iz razdoblja 1992. do 1995. godine žalio Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Taj je sud donio pravorijek po kojemu su Maktoufova prava doista bila narušena pa je Ustavni sud BiH Sudu BiH naložio obnovu postupka odnosno primjenu odredbi KZ-a bivše SFRJ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maktoufov slučaj odnosno priziv sudu u Strasbourgu pokrenuo je cijelu lavinu poništenja kazni što ih je Sud BiH izrekao primjenjujući retroaktivno zakon donesen prije jedanaest godina.

Uslijedile su brojne nove presude s kraćim zatvorskim kaznama od prvobitno izrečenih a neki od optuženih koji su do novih suđenja puštani na slobodu poput generala vojske bosanskih Srba Novaka Đukića tu su prigodu iskoristili kako bi pobjegli iz BiH.

Podsjećajući na tu činjenicu sam Maktouf, koji je nakon odsluženja kazne ostao bez državljanstva BiH i sada živi u Maleziji, ustvrdio je kako je zbog svega izvrgnut "odmazdi Suda BiH".

"Ljudi koji uopće nisu predali žalbu niti su išli na Europski sud imali su korist od moje presude, a ja nisam imao nikakvu", izjavio je Maktouf novinarima nakon nove presude koja je potvrdila staru kaznu.

I dalje kao i na suđenju tvrdi kako je nedužan odnosno da nije sudjelovao u zatočenju hrvatskih civila u Travniku.

Stoga je najavio novu žalbu i na ovu presudu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara