Ista prava za sve građane: Francuska 2013. legalizira gay brakove i dopušta im posvajanje djece

Ista prava za sve građane: Francuska 2013. legalizira gay brakove i dopušta im posvajanje djece

Ilustracija: AFP

FRANCUSKA zamjenica ministra za obitelj danas je objavila da će nova socijalistička vlada druge godine legalizirati gay brakove i time istospolnim partnerima dati ista prava koja uživaju i drugi građani.

Francuski predsjednik Francois Hollande je tijekom kampanje najavljivao da će legalizirati gay brakove, ali nije postavljao rokove za taj potez. Desnica na čelu sa Nicolasom Sarkozyjem je bila protiv istospolnih brakova u katoličkoj zemlji, ali oni više ne mogu zaustaviti socijaliste u reformama, jer su prije dva tjedna pobijeđeni na parlamentarnim izborima.

U Francuskoj dvije trećine građana se izjašnjava katolicima

"U roku godinu dana, homoseksualci će se moći vjenčati i usvajati djecu", kazala je zamjenica ministra zadužena za obitelj Dominique Bertinotti u razgovoru za dnevnik Le Parisien. "Imati će ista prava i obveze kao svaki drugi bračni parovi", dodala je Bertinotti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutno istospolni parovi u Francuskoj mogu samo zasnovati istospolnu građansku zajednicu. Do sada su istospolne brakove u EU dozvolile Danska, Portugal, Španjolska, Belgija, Nizozemska i Švedska. U Francuskoj se po posljednjem istraživanju provedenom 2010. godine čak dvije trećine stanovništva izjašnjavalo katolicima.

60 posto Francuza podržava istospolne brakove

No, sve više njih se već odavno ne slaže da strogim učenjem Katoličke crkve o seksualnim pitanjima kao niti njezinom osudom homoseksualnosti. Još 2006. godine se 60 posto Francuza protivilo promjeni definicije braka, dok danas isti postotak podržava tu ideju. Većina želi i da se gay parovima dozvoli posvajanje djece.

Ovim potezom će Hollande pokazati da želi socijalne promjene na tragu posljednjeg socijalističkog francuskog predsjednika Francoisa Mitterranda koji je postavio prvu žena na mjesto premijerke i ukinuo smrtnu kaznu, piše Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara