Istarski antifašisti pred Kolindu stavili Titovu bistu i zapjevali joj "Bella ciao"

Istarski antifašisti pred Kolindu stavili Titovu bistu i zapjevali joj "Bella ciao"

Foto: N1, Hina

PREDSJEDNICA Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Zoran Milanović u petak su u Pazinu nazočili zajedničkoj svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u pazinskom Spomen domu, u povodu 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Nije to za predsjednicu bilo nimalo ugodno iskustvo; istarski antifašisti pred Kolindu su postavili bistu Josipa Broza Tita, a zapjevali su joj i "Bella ciao", javlja televizija N1. Savez antifašista Istre osudio je uklanjanje Titove biste s Pantovčaka, a Kolindi su poručili da "takvog danas možemo samo sanjati".

 


 

Po završetku svečane sjednice novinari su upitali Grabar Kitarović kako komentira izjavu predsjednika Saveza antifašista Istre Ravnića da su premještanjem biste Josipa Broza Titove iz Ureda predsjednice na Pantovčaku 'povrijeđeni osjećaji većine hrvatskih građana', hrvatska predsjednica je kratko izjavila da simboli nisu zabranjeni te kako nije zabranjeno isticati njegovu bistu.

"Svako od nas ima pravo na svoje mišljenje ali ne i na povijesne činjenice", poručila je Grabar Kitarović.

Kolinda i Milanović zajedno položili vjence

Hrvatska predsjednica i premijer su po dolasku položili vjence i zapalili svijeće kod Središnjeg spomenika u parku Narodnog ustanka u Pazinu, a vijence je položilo i zajedničko izaslanstvo Istarske županije i Saveza antifašista Istre, predvođeno županom Valterom Flegom i predsjednikom saveza Tomislavom Ravnićem.Predsjednik Saveza antifašista Istre Ravnić je u kratko izjavi za novinare prije same sjednice rekao kako je antifašizam trajno opredjeljenje istarskog čovjeka te je izrazio zadovoljstvo što su se i predsjednica i premijer odazvali današnjoj svečanosti u Pazinu.

"Ovo je presudan povijesni datum za ljudsku civilizaciju, a nije slučajno što 9. svibnja ujedinjena Europa obilježava i kao Dan Europe", dodao je.

U izaslanstvu hrvatske predsjednice Grabar-Kitarovioć je i njezin savjetnikom za unutarnju politiku Mate Radeljić dok su u Vladinom izaslanstvu, uz premijera Milanovića, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te ministar turizma Darko Lorencin.

Kolinda odbila antifašiste

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović neće nazočiti Svečanoj akademiji prigodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom koja se u subotu održava u KD Vatroslav Lisinski, potvrđeno je iz njezinog Ureda koji je o tome izvijestio organizatora akademije, Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA).

Rečeno je to u petak Hini nakon što je potpredsjednik SABA-e Ivan Fumić u medijima izjavio da im predsjednica Republike nije odgovorila na poziv da dođe na Svečanu akademiju.

Ured opovrgava te tvrdnje ističući da je organizatoru akademije jučer odgovorio pismom u kojem stoji kako su, nakon što su organizatori Svečane akademije odbili pokroviteljstvo Predsjednice Republike nad navedenim događajem, u predstojećim danima isplanirane druge aktivnosti povodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

U pismu predsjedniku SABA-e Franji Habulinu, ravnatelj Savjetničkog vijeća predsjednice Vito Turšić u ime predsjednice Republike još jednom izražava žaljenje zbog odluke SABA-e da odbije njezino pokroviteljstvo nad svečanom akademijom te upućuje iskrene čestitke svim sudionicima akademije povodom 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara