Istraživanje časne sestre iz Sirije: "Dječja tijela donosili su iz drugih sela kako bi dokazali kemijski napad u Damasku"

Screenshot: CNN

JEDNA od najpoznatijih zagovornica Assadovog režima, časna sestra Agnes Mariam de la Cropix, objavila je šokantan izvještaj u kojem tvrdi kako su snimke otrovane djece u kemijskom napadu kod Damaska lažne, odnosno da su dječja tijela donesena na to područje kako bi se dokazao napad kemijskim oružjem 21. kolovoza.

Sestra Agnes i njezin tim stručnjaka svoje su zaključke donijeli na temelju analize video klipova i fotografija objavljenih nakon navodnog napada u Istočnoj Ghouti. Posebno su se fokusirali na 13 video snimki kojima se, kako kažu, pokušava inkriminirati sirijska vlast, a koje pokazuju niz nedosljednosti. Sestru Agnes i njezin tim na istragu su navodno potaknuli brojni pozivi roditelja iz drugih krajeva Sirije, koji tvrde da su prepoznali svoju djecu na snimkama.

Optužuju tvorce snimki da su tijela nevine djece, koja uopće ne potječu s područja Istočne Ghoute, izložili s namjerom isceniranja kemijskog napada i tako manipulirali i njima, ali i njihovim obiteljima. Tvrde da su djeca bila pod anestezijom i da je tako ugrožavano njihovo zdravlje, pa čak i životi.

Djeca su zapravo žrtve otmica?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izvještaju se tvrdi kako postoji osnovana sumnja da su djeca na snimkama zapravo žrtve otmice od strane organizacije "Jobhat al Nusra", koja se dogodila 4. kolovoza na području 11 sela u latakijskim planinama. Istraživački tim se pita - Je li moguće da je kemijski napad dobrim dijelom namještaljka kako bi se ubrzala američka vojna intervencija i napad na snage sirijskog predsjednika Bashara al Assada?

Jedan od glavnih dokaza za njihove tvrdnje stoji u činjenici da u Istočnoj Ghouti živi mnogo manji broj stanovnika od onog koji je naveden u izvještajima nakon kemijskog napada. Upravo zato tim tvrdi da su tijela odraslih i djece dovezena iz drugih dijelova Sirije, budući da je velik broj tamošnjeg stanovništva u izbjeglištvu. Još jedna intrigantna činjenica koju prikazuju video snimke su da se na njima prikazuju većinom dječja tijela, a nigdje u blizini se ne nalaze njihovi roditelji niti bilo koji član uže ili šire obitelji. "Gdje su uopće roditelji, gdje su njihova tijela ako su mrtvi, zašto nisu uz stradalu djecu ako su živi?", pita se sestra Agnes.

Gdje su žrtve pokopane?

Na snimkama se, tvrdi istraživački tim, jasno vidi da su scene aranžirane, odnosno da su tijela nekih od žrtava snimljena u improviziranim mrtvačnicama u raznim gradovima diljem Sirije. Još jedno pitanje koje si istraživački tim postavlja jest gdje je pokopano svih 1400 žrtava, budući da nigdje ne postoje podaci o njihovom ukopu. Postoji tek jedna snimka koja prikazuje pokop osam žrtava, dok je u Siriji uobičajeno organiziranje masovnih pogreba. Gdje su nestala tijela sve to djece, pitaju se istraživači.

N kraju, sestra Agnes i njezin tim traže neovisnu istragu međunarodnih organizacija i provođenje DNK analize kako bi se utvrdio stvarni identitet žrtava navodnog kemijskog napada u predgrađu Damaska. Upozoravaju i na još jednu nedosljednost - na snimkama dolaska UN-ovih istraživača u Istočnu Ghoutu opet se vidi mnoštvo djece i mlađih muškaraca, što je, kako tvrdi tim, apsolutno nemoguće nakon kemijskog napada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara