Italija i Europa nemoćne protiv krijumčara ljudima

Italija i Europa nemoćne protiv krijumčara ljudima

Foto: Hina

NAPORI talijanskih i europskih vlasti da stanu na kraj skupinama organiziranog kriminala koje vode golemu mrežu krijumčarenja ljudi u Europu nisu učinkoviti, priznao je u utorak je talijanski antimafijaški tužitelj Franco Roberti.

Svaki tjedan tisuće migranata i izbjeglica stižu brodovima do Italije, a mnogi od njih dalje se rasprše Europom.

Ovaj mjesec neki su od njih priznali dužnosnicima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) da je svaki platio krijumčarima od 700 do 1.500 dolara za putovanje.

"U Italiji i Europi uspijemo uloviti samo zadnju kariku u lancu, a čelnici mreža za krijumčarenje ostaju nekažnjeni zbog potpunog nedostatka pravosudne suradnje u ishodišnim i tranzitnim zemljama", rekao je Roberti predstavljajući u parlamentu godišnje izvješće Nacionalnog ravnateljstva za borbu protiv mafije.

Prekorio je talijanske suce i policiju za to što posvećuju premalo pažnje kriminalu povezanom s krijumčarenjem ljudi.

Lani 170 tisuća migranata na talijanskoj obali

Predstavljajući izvješće parlamentu, Roberti je rekao da postoji "stvaran i opipljiv rizik" da bi se dobit od krijumčarenja ljudima mogla koristiti za financiranje međunarodnog terorizma. "Radimo na smjernicama borbe protiv tog fenomena", rekao je.

Prošle je godine 170 tisuća migranata stiglo do talijanskih obala. Ogromna većina ih je isplovila iz Libije, već godinama zahvaćene građanskim ratom, gdje su neke od milicija uključenih u sukob priznale povezanost s Islamskom državom.

U drugom dijelu izvješća, Roberti je odbacio sugestije da je sicilijanska mafija, Cosa Nostra, u rasulu nakon uhićenja njezina vodstva u Palermu i dokumentirao kako se širi kalabrijska mafija 'Ndrangheta. Opisao ju je kao čvrsto vođenu organizaciju globalna dosega, koja se proširila na Australiju, obje Amerike, Europu i "sve moguće porezne oaze" i s "apsolutnom nadmoći" u međunarodnoj trgovini drogom.

U Italiji suđenja traju "prokleto dugo"

Talijanske vlasti je pozvao da pojačaju borbu protiv neplaćanja poreza i korupcije i da unaprijede pravosudni sustav, naglasivši da suđenja sada "traju prokleto dugo".

Spomenuo je i Katoličku Crkvu rekavši da, iako su papa Franjo i njegovi prethodnici jasno istupali protiv mafije, mnogi svećenici u južnoj Italiji o njoj dosljedno šute, "izuzev par vrlo časnih iznimaka".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara