Italija postaje prva europska zemlja koja će potpuno legalizirati marihuanu

Italija postaje prva europska zemlja koja će potpuno legalizirati marihuanu

Foto: Guliver Image / Getty Images

ITALIJA je povukla prve poteze prema potpunoj legalizaciji marihuane. Parlamentarni odbor sastavljen od predstavnika vlasti i oporbe predložio je parlamentu legalizaciju konzumacije, uzgoja, prerade i prodaje marihuane pod određenim uvjetima.

Memorandum kojim se predlaže legalizacija marihuane potpisalo je čak 218 članova oba doma talijanskog parlamenta, javlja Politico. U dva doma talijanskog parlamenta ukupno sjedi nešto više od 900 zastupnika. Među onima koji podržavaju legalizaciju su zastupnici zelenih, pokret Pet zvijezda, ali i Demokratska partija talijanskog premijera Mattea Renzija.

"Vjerujemo da u Europi i Italiji ima smisla pratiti primjer zemalja koje su se prve prebacile na sustav potpune legalne regulacije proizvodnje, prodaje i konzumiranja kanabisa", stoji u memorandumu koji je poslan u talijanski parlament. Provedena je i anketa koja pokazuje da 60 posto Talijana podržava legalizaciju marihuane.

Dozvolit će kućni uzgoj, ali prodavat će smjeti samo država

Ukoliko se izglasa zakon o legalizaciji, Talijanima će biti dozvoljeno da marihuanu uzgajaju kod kuće, ili u tzv. "kanabis klubovima", koji će biti ustrojeni tako da grupa od najviše 50 ljudi može zajedno uzgajati i dijeliti svoje proizvode, ali ne smiju ih prodavati javnosti.

Prijedlogom zakona je predviđeno da posjedovanje do 15 grama kanabisa ne podliježe zakonskoj kazni, kao ni privatno pušenje marihuane. No, prodaja će se odvijati isključivo kroz državne trgovine. Vlada, naime, računa da će na legalizaciji i distribuciji marihuane znatno povećati porezne prihode, a istovremeno uštedjeti novac koji je do sada izdvajala za borbu protiv švercera i preprodavača kanabisa.

Ukoliko parlament usvoji ovaj prijedlog zakona, Italija će postati prva zemlja u Europi koja će u potpunosti legalizirati marihuanu. Neke europske zemlje, poput Španjolske i Portugala, dekriminalizirale su konzumaciju kanabisa, a poseban slučaj je Nizozemska čije vlasti toleriraju njihove poznate "coffee shopove", ali je distribucija marihuane u toj zemlji i dalje protuzakonita.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara