Ivan Đikić dobio najprestižniju znanstvenu nagradu u Njemačkoj!

Foto: Arhiva

HRVATSKI znanstvenik Ivan Đikić dobitnik je nagrade "Gottfried Wilhelm Leibniz" za 2013. godinu. Radi se o najprestižnijoj njemačkoj znanstvenoj nagradi koju dodjeljuje Njemačka istraživačka zaklada (DFG).

Poznati znanstvenik će od DFG-a dobiti 2,5 milijuna eura kao poticaj za daljnja znanstvena istraživanja. Radi se o najvećoj novčanoj znanstvenoj nagradi u svijetu. Sredstva koja je dobio Đikić mora potrošiti u narednih sedam godina. Hrvatski znanstvenik jedan je od deset ovogodišnjih dobitnika nagrade.

Đikić je rekao da je "počašćen i dirnut" vijestima koje je danas primio te sretan što je odabran za najprestižniju znanstvenu nagradu. Posebno je zahvalan svim svojim studentima, postdoktorandima i kolegama s kojima svakodnevno "dijeli strast i uzbuđenje znanstvenih otkrića".

Predsjednik sveučilišta Goethe Werner Mueller-Esterl povodom ove nagrade Đikića je opisao kao "idealnog znanstvenika". Pohvalio je entuzijazam s kojim Đikić pristupa znanost, ali i podučavanju studenata. "Posebno mi se sviđaju njegova kreativnost, konceptualno razmišljanje i originalna vizija vođenja instituta i projekata", kaže Mueller-Esterl.

Nagrada za rad na proteinu ubikvitinu: Objasnio njegovu ulogu u razvoju bolesti kao što su upale, neurodegenerativne bolesti, bolesti imunološkog sustava i tumori

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Đikić je, kako se navodi u obrazloženju, nagradu dobio zbog svog rada na istraživanju tumora, posebice proteina ubikvitina. Ubikvitin je mali protein koji je u velikim količinama prisutan u svim stanicama, a postao je poznat kao "poljubac smrti" jer mu je funkcija obilježiti proteine koji trebaju biti razgrađeni i uklonjeni da bi stanice ostale zdrave. Za to je otkriće dodijeljena Nobelova nagrade za kemiju 2004. godine, priopćio je frankfurtski Buchmann Institut.

Ubikvitin regulira i druge složenije procese u stanici, odnosno kontrolira stabilnost, funkciju i unutarstanični položaj velikog broja proteina, a Ivan Đikić dokazao je da ubikvitinske modifikacije djeluju kao kodovi koji se na specifičan način prepoznaju u stanicama.

Svojim radom Đikić je iz temelja promijenio znanje o ulozi ubikvitina u zdravim stanicama, ali i objasnio njegovu ulogu u razvoju bolesti kao što su upale, neurodegenerativne bolesti, bolesti imunološkog sustava i tumori. 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara