Ivanić tvrdi da novo Vijeće ministara BiH ovisi o hrvatskom članu Čoviću

Foto: FAH

NOVO Vijeće ministara Bosne i Hercegovine moglo bi biti uspostavljeno do polovice siječnja iduće godine, no hoće li se to dogoditi ovisi o stajalištu hrvatskog člana državnog vrha Dragana Čovića, izjavio je u predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kako ga u utorak citira sarajevski "Dnevni avaz".

Ivanić je najavio kako će na Predsjedništvu BiH idućeg tjedna otvoriti raspravu o tome kako doći do mandatara.

Izvjesno je kako bi u iduće četiri godine na čelu Vijeća ministara BiH trebao biti Bošnjak kojega predloži Stranka demokratske akcije (SDA), a uz tu stranku te uz Demokratsku frontu (DF) Željka Komšića i stranke iz Republike Srpske okupljene oko koalicije Savez za promjene već sada postoji potrebna većina u državnom parlamentu, podsjetio je Ivanić.

"Mi većinu praktično već sada imamo, no željeli bismo da u nju uđe i HDZ BiH. Vidjet ćemo idućih danima je li ovo prihvatljivo HDZ-u, a ja ne vidim niti jedan razlog zašto ne bi bilo", kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH dodajući kako je sada na HDZ BiH da se očituje i kaže želi li ili ne u ovako ustrojenu vlast na državnoj razini.

"Ako HDZ BiH ne želi, važno je da znamo da ne želi i da se okrenemo drugim potencijalnim partnerima", poručio je Ivanić.

Iako je nakon konstituirajuće sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, održane u ponedjeljak, postalo jasno da je Milorad Dodik uspio okupiti većinu od 44 zastupnika koja će vjerojatno biti dovoljna i za uspostavu vlasti na entitetskoj razini, predvođene njegovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Ivanić to ne smatra zaprekom da vlast na državnoj razini bude ustrojena bez Dodika i njegovih saveznika.

"Ne mislim da će, ako do toga dođe, to predstavljati neki problem", ocijenio je Ivanić.

Čović želi državnu vlast kao onu u entitetima

Spremnost za sudjelovanje u koaliciji bez SNSD-a ranije su potvrdili SDA i DF, no tome se za sada protivi Dragan Čović, koji drži da bi vlast na državnoj razini trebala odražavati onu koja bude uspostavljena u entitetima.

SDA, DF, Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa (PDP) u Zastupničkom domu parlamenta BiH imaju 21 od 42 zastupnika pa im je potrebna najmanje još jedan glas kako bi imali minimalnu većinu.

Ako bi HDZ BiH sa svoja četiri zastupnika odbio biti dijelom takve koalicije, njoj bi prevagu mogle donijeti stranke koje imaju po jednog zastupnika poput HDZ 1990.

Zastupnički dom parlamenta BiH trebao bi biti konstituiran 4. prosinca i već od tog dana moguće je pokrenuti postupak imenovanja mandatara odnosno cijelog Vijeća ministara.

No sama matematička većina u Zastupničkom domu neće biti dovoljna, jer mandatara za sastav Vijeća ministara BiH Predsjedništvo BiH mora imenovati jednoglasno pa je nužno da ga podupre i Čović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara