Ivica Babić na početku suđenja odbacio optužbe za ratno profiterstvo

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić danas je na Općinskom kaznenom sudu odbacio optužbe za ratno profiterstvo, odnosno da je smetnje vida koje je imao od djetinjstva lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu i na taj se način okoristio za gotovo 768 tisuća kuna.

"Nisam kriv", kazao je Babić na početku suđenja. No, tužiteljstvo je uvjereno da će tijekom postupka dokazati svoje tvrdnje, iako obrana smatra da je optužnica rezultat neistinitog iskaza svjedoka temeljem čega je donesen pogrešan zaključak medicinskog vještaka da je Babić od djetinjstva imao oslabljen vid na jednom oku.

"Saslušanjem svjedoka i ostalim dokazima tijekom suđenja ćemo dokazati da je državno odvjetništvo dovedeno u zabludu i da Babić nije počinio niti jedno kazneno djelo", kazao je Hini Babićev odvjetnik Milenko Umičević.

Tužiteljstvo: Tražio oftalmologa da mu izradi neistinitu dokumentaciju

U optužnici podignutoj sredinom travnja, a potvrđenoj krajem svibnja, tužiteljstvo tvrdi da je Babić u prosincu 1995. zatražio od liječnika oftalmologa da mu izradi neistinitu dokumentaciju i antidatira je, kako bi proizlazilo da je "1990. i početkom 1992. imao stopostotni vid na oba oka".

"Liječnik je to i učinio koristeći dokumentaciju drugih pacijenata", a Babić je krivotvorene dokumente predao oftalmologinji "neistinito joj predočivši da je tijekom ratnih zbivanja zadobio ozljedu glave i lijevog oka". "Oftalmologinja je po pregledu sastavila specijalistički oftalmološki nalaz iz kojeg proizlazi da vid na lijevom oku u trenutku pregleda iznosi samo deset posto", navodi tužiteljstvo u optužnici.

Tvrde i da je tu dokumentaciju Babić u siječnju 1996. priložio zahtjevu za priznavanje statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida, neistinito naznačivši da je stradao na bojišnici u mjestu Draganići kod Pakraca.

Šteta od 767.880 kuna

Na temelju lažne dokumentacije Babiću je 6. veljače 1996. navodno izdano rješenje o priznavanju statusa vojnog invalida "VIII. grupe s 40 posto trajnog invaliditeta, a ujedno i pravo na osobnu invalidninu i posebni dodatak u visini od 50 posto pripadajuće mjesečne svote osobne invalidnine".

Tužiteljstvo u optužnici tvrdi da su Babiću sve do kraja ožujka ove godine priznavana razna imovinska prava koja proizlaze iz statusa ratnog vojnog invalida, kao i da su mu na svakoj plaći obračunavali manje iznose poreza i prireza. Šteta koju je pritom napravio državnom proračunu tužiteljstvo je procijenilo na najmanje 767.880 kuna.

Babić smatra da je proces motiviran politikom

Šef liječničkog sindikata, koji je krajem prošle godine pokrenuo štrajk prekinut uvođenjem radne obveze koju je u konačnici ukinuo Ustavni sud, od početka tvrdi da nije kriv za optužbe koje mu se stavljaju na teret.

Kada je početkom veljače nakon pet dana istražnog zatvora izašao iz Remetinca kazao je da je cijeli slučaj motiviran politikom te da je u utvrđivanju invaliditeta prošao cijelu propisanu proceduru, uključujući i reviziju. Tada je najavio i da će oftalmologa Nikicu Gabrića, koji je ga je javno prozivao kao lažnog invalida, tužiti za klevetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara