Iz EU fondova odobreno 29,6 milijuna kuna za gradnju Centra Krasno na Velebitu

Iz EU fondova odobreno 29,6 milijuna kuna za gradnju Centra Krasno na Velebitu

Foto: Hina

ODOBRENO je 29,6 milijuna kuna iz EU fondova za sufinanciranje gradnje Centra za posjetitelje Krasno u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

"Razvojem posjetiteljske infrastrukture nacionalnih parkova i parkove prirode stvaramo preduvjete za dolazak većeg broja gostiju od čega bi zbog otvaranja novih poslovnih prilika, a time i radnih mjesta, najviše moglo profitirati lokalno stanovništvo", izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijednost projekta gradnje novog centra kojeg provodi Nacionalni park Sjeverni Velebit iznosi 31 milijuna kuna. Uskoro se očekuje raspisivanje javne nabave za izvođače građevinskih radova. Početak radova očekuje se sredinom ove godine, a završetak krajem 2016. U centru se posjetiteljima planiraju prezentirati informacije o klimi, ekosustavima, vrstama, kulturnoj baštini i geološkim osobitostima Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Fokus će biti na spiljama i jamama po kojima je park poznat. Gostima će se približiti proces nastanka jama i spilja, povijest njihova istraživanja, te životinje koje u njima obitavaju.

Najveća atrakcija centra bit će dočaravanje iskustva ulaska u jamu za što će se sagraditi posebno dizalo.Strategija Ministarstva je stavljanje zaštićenih područja u funkciju održivog razvoja, koji ne ugrožava temeljne fenomene, ali omogućuje razvoj cijele regije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara