Iz uglednog francuskog instituta nestalo 26 kutija s više od 2300 uzoraka smrtonosnog virusa

Foto: Guliver Image/Getty Images

FRANCUSKI institut Louisa Pasteura priznao je da je iz njihovog spremišta prije nekoliko tjedana nestalo 26 kutija s 2.349 uzoraka smrtonosnog virusa SARS, prenosi Euronews.

Nevjerojatan nestanak otkriven je slučajno tijekom rutinske kontrole sadržaja. Iz instituta smiruju javnost tvrdnjama da nema opasnosti po zdravlje ljudi jer nestali uzorci nisu imali infektivni potencijal.

Interna istraga trajala je oko dva mjeseca, nakon čega je institut obavijestio nacionalnu regulatornu agenciju za lijekove i zdravstvenu sigurnost (MSNA) o slučaju. MSNA je odmah pokrenula novu istragu, ali bez uspjeha.

Stručnjaci odbacuju bilo kakvu mogućnost zlouporabe uzoraka jer nijedan uzorak nije sadržavao kompletan virus već samo njegove fragmente.

"Gubitak uzoraka je neprihvatljiva pogreška. Zbog toga smo donijeli odluku da ćemo o tome obavijestiti javnost. Želimo biti transparentni. To je prvi put da je institut izgubio uzorke na ovaj način što potpuno nedopustivo. Zasad vjerujemo da se radi o ljudskoj pogrešci, ali ne isključujemo ni druge mogućnosti", rekao je predsjednik francuskog instituta, Christian Brechot.

Brechot smatra da je uzorke mogao uništiti netko od članova osoblja koji je pritom zaboravio službeno zabilježiti postupak.

SARS je infektivan virus te se može širiti slično kao gripa i prehlada. Odgovoran je za smrt više od 800 osoba od izbijanja 2003. godine. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije od virusa je umrlo više od stotinu osoba u Kini u samo tjedan dana u veljači 2013. godine.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara