Izabrana prva županijska vlada u Federaciji BiH, stanje u većini ostalih županija i dalje neizvjesno

Izabrana prva županijska vlada u Federaciji BiH, stanje u većini ostalih županija i dalje neizvjesno

Screenshot: YouTube

SKUPŠTINA županije zapadnohercegovačke (ŽZH) sa sjedištem u Širokom Brijegu izabrala je u srijedu novu vladu te je postala prva od deset županija u kojoj su u Federaciji BiH provedeni rezultati izbora iz listopada prošle godine koja je dobila županijsku vladu.

Potporu novoj vladi, koju predvodi Zdenko Ćosić i čine je ministri iz reda HDZ-a BiH, koji ima i natpolovičnu skupštinsku većinu, dao je 21 od 23 zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na današnjoj sjednici, Skupština ŽZH-a je jednoglasno usvojila Odluku o proglašenju 7. veljače danom sjećanja na žrtve komunističkog terora u Županiji Zapadnohercegovačkoj. Kako stoji u objašnjenju iz skupštine, osuđeni su svi zločini koji su u ime totalitarnog komunizma počinjeni na prostorima Županije Zapadnohercegovačke kao opomena za sljedeće generacije koje bi mogle učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Za razliku od Županije zapadnohercegovačke, uspostava vlasti u većini županija u Federaciji BiH otežana je zbog većeg broja stranaka koje će činiti koaliciju. Očekuje se i da će tijekom ovoga tjedna biti izabrano vodstvo Federacije BiH nakon što je SDP BiH odlučio poduprijeti većinu koju čine HDZ BiH, Stranka demokratske akcije i Demokratska fronta oko izbora srpskog potpredsjednika ovoga entiteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara