Izbjeglička kriza u Siriji na opasnom je raskrižju

Izbjeglička kriza u Siriji na opasnom je raskrižju

Foto: FAH

VISOKI povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) Antonio Guterres je ocijenio jučer da se kriza sirijskih izbeglica nalazi na opasnom raskrižju i zatražio od Europljana i zaljevskih zemalja da ublaže pritisak koji podnose zemlje prihvata izbjeglica.

Uz 3,8 milijuna Sirijca izbjeglih u susjedne zemlje (Libanon i Jordan) oni predstavljaju najveću zajednicu izbjeglih pod zaštitom Visokog povjereništva, naglasio je.

Ta kriza premašuje sadašnje kapacitete i gotovo 2 milijuna Sirijaca mlađih od 18 godina su u opasnosti da postanu izgubljena generacija.

"Uz rastući očaj i sve manji zaštićeni prostor, približavamo se opasnom raskrižju", dodao je Guterres pred Vijećem sigurnosti koje održava sastanak o humanitarnoj situaciji u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne Libanonu i Jordanu u prihvatu sirijskih izbjeglica i financiraju zdravstvene službe i javne infrastruktre koje se slamaju pod ogromnim pritiskom.

Guterres je ocijenio apsurdnom činjenicu da Libanon ne prima pomoći Svjetske banke jer ga smatra zemljom s prosječnim prihodom.

Naglasio je da će sljedeći sastanak donatora u Kuvajtu imati odlučnu ulogu za stabilizaciju stanja u zemljama prihvata izbjeglica.

U Kuvajtu će se 31. ožujka održati 3. međunarodna konferencija kako bi se skupio novac za humanitarne operacije u Siriji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara