Izbori u JAR-u: Vladajući Afrički nacionalni kongres uvjerljivo vodi

Izbori u JAR-u: Vladajući Afrički nacionalni kongres uvjerljivo vodi

Foto: Hina

JUŽNOAFRIČKI vladajući Afrički nacionalni kongres (ANC) čini se da je osvojio veliku većinu na općim izborima u srijedu, budući da nakon prebrojanih tridesetak posto glasova u četvrtak ujutro ima gotovo šezdeset posto glasova.

Neovisno izborno povjerenstvo objavilo je da je ANC osvojio 59,7 posto glasova. Glavna oporbena stranka Demokratski savez dobila je 26,7 posto, čime su potvrđene prognoze koje su govorile da bi mogla dobiti puno više od 16,7 koliko je zaradila prije pet godina.

Na treće mjesto izbila je stranka krajnje ljevice Borci za ekonomsku slobodu s oko 4 posto glasova.

Uoči izbora, predsjednik države Jacob Zuma najavio je "uvjerljivu pobjedu" svog ANC-a koji vlada zemljom otkako je srušen aparthejd, a na trima izborima zaredom, 1999., 2004. i 2009. osvojio je dvotrećinsku većinu. Stranka je na vlasti u osam od devet južnoafričkih pokrajina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovo su prvi izbori nakon smrti Nelsona Mandele i važni su ne samo za Južnu Afriku, nego i za cijeli kontinent jer je JAR unatoč svim problemima i dalje pokretač kontinentalnog razvoja i odupire se nadiranju brzo rastućih gospodarstava Namibije, Nigerije i Angole.

Ovo su bili i prvi izbori na kojima je pravo glasa imala generacija rođena poslije pada aparthejda.

"Sjajno je glasati prvi put. Sada i ja imam riječ u politici moje zemlje", rekao je jedan 18-godišnji birač, rođen nakon aparthejda i pripadnik takozvane generacije "rođenih u slobodi".

Više od 25,3 milijuna glasača treba izabrati 400 zastupnika koji će potom 21. svibnja izabrati budućeg šefa države, a veliki su izgledi da u 72. godini Zuma bude izabran na još jedan petogodišnji mandat. Naime, iako je ANC zabilježio pad popularnosti sa 66 na 60 posto u posljednje četiri godine, a istodobno raste potpora glavnoj oporbenoj stranci Demokratskom savezu, nije vjerojatno da će doseći željeni postotak glasova.

Dugotrajna popularnost ANC-a predsjednika države Jacoba Zume iznenađuje analitičare koji su očekivali da će kapitaliziranje slavne stranačke prošlosti pasti u drugi plan pred ekonomskim problemima države i brojnim korupcijskim skandalima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara