Izbori za Europski parlament i lokalni izbori ipak na isti dan?

Izbori za Europski parlament i lokalni izbori ipak na isti dan?

Foto: Admir Buljubašić/Cropix

NAKON jučerašnje poruke Banskih dvora da će se izbori za Europski parlament i lokalni izbori održati odvojeno, danas je moguć preokret. Izbori za Europski parlament i lokalni izbori ipak bi se mogli održati na isti dan.

Ministar uprave Arsen Bauk jutros je na sjednici saborskog Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav najavio amandman Vlade na Zakon o izboru zastupnika u Europski parlament, jučer usvojen na sjednici Vlade. U Zakon bi se ugradila odredba prema kojoj bi u slučaju istodobnog održavanja, izbore mogla provoditi ista izborna tijela.

Predsjednik Ivo Josipović, koji europske izbore raspisuje, u intervjuu Media servisu prije nekoliko dana izjavio je da će izbori biti razdvojeni zbog tehničke procedure te da se na taj način neće trošiti više. "I Državno izborno povjerenstvo je reklo da provođenje u isto vrijeme donosi neke ozbiljne tehničke probleme pa se zbog toga kaže da to ne bi bilo dobro", rekao je Josipović.

Milanović: SDP-u nije svejedno, ali nije ni presudno kad će biti europski izbori

Premijer Zoran Milanović sazvao je konferenciju za medije na temu izbora za Europski parlament. Rekao je da je osjetio potrebu da to učini nakon jučerašnjih reakcija.

Vlada ne raspisuje izbore već predsjednik Republike, rekao je premijer Zoran Milanović i podsjetio da se u normalnim okolnostima europski izbori određuju administrativnom odlukom jer su na teritoriju cijele EU na isti dan. "Jedino ove godine Hrvatska mora održati izbore nešto ranije", rekao je Milanović i podsjetio da je pozvao sve stranke da kažu što misle koji bi datum bio najbolji.

"Mi smo čuli razne reakcije. U pravilu ne što bi bilo najbolje za Hrvatsku, nego `koji je moj interes u tome i gdje se ja mogu ugraditi`. Ja želim da tako ne bude i ne želim tako razmišljati", rekao je premijer.

Stoga je Milanović ponovno uputio poziv strankama da se izjasne. "I dalje pozivam da se konstruktivno uključe u ovaj dijalog i da kažu što misle da je najbolje. Neću reći da je nama u SDP-u svejedno, ali nije nam ni presudno kad će biti europski izbori dokle god su na vrijeme, dokle god mi držimo da je rok na oku, a to je 1. srpnja 2013. godine", kaže Milanović.

"Demokracija košta"

Stranka je ili jaka ili nije jaka, ima ili nema šanse, to su male oscilacije, rekao je Milanović. Rekao je da u prilog ranijem održavanju izbora ide to što je onda moguće usredotočiti kampanju na europska pitanja. S druge strane u prilog održavanju europskih izbora zajedno s lokalnim ide to što bi to bilo jeftinije i izlaznost bi bila veća, rekao je Milanović. Čemu je on skloniji, nije htio reći.

"Govorio sam pet minuta o ovome i iznio sam sve razloge za i protiv kojih sam se u ovom trenutku mogao sjetiti. Prema tome, ne zaključujem. Sklon sam onome što zajednički utvrdimo da je bolje za Hrvatsku. Ne mogu tu gledati nekakav poseban interes SDP-a koji mi je važan, ali ne mogu samo to gledati", naveo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović se slaže da bi bilo jeftinije da su izbori isti dan no kaže - demokracija košta. Pravo građana da budu informirana, da se održi čista kampanja - košta. "Ovdje ne dajem konačan odgovor, konačan stav, nego želim čuti i druge. Jučer sam čuo samo galamu i neutemeljene kritike. Neki koji se zalažu za plaću od 8.000 eura, sad im je, pak, skupo održavanje posebnih izbora. Ne znam, možda je to dobar argument. Ja ga ne razumijem najbolje, ali možda je dobar".

"Da se mene danas pita, rekao bih da bi bilo najbolje da parlamentarci imaju svoje nacionalne plaće - Bugari bugarske, Hrvati hrvatske, Danci danske..."

Na pitanje zar ne bi trebao pozvati sve stranke da onda to rasprave, a ne im upućivati poziv putem medija, Milanović je odgovorio da je to posao medija. "Nije li to vaš posao? Moj posao je da vodim Vladu i da odgovaram Hrvatskom saboru i, na kraju, da razgovaram s opozicijom o pitanjima koja su od velikog nacionalnog interesa u vremenima krize. I to se radi, ali ovo nije jedno od takvih pitanja".

Osvrnuo se i na najavu iz SDP-a da će njihovi europarlamentarci primati hrvatsku plaću za vrijeme europskog mandata. "Da se mene danas pita, rekao bih da bi bilo najbolje da parlamentarci imaju svoje nacionalne plaće - Bugari bugarske, Hrvati hrvatske, Danci danske, a da im se u Bruxellesu i Strasbourgu da dovoljno sredstava da mogu normalno funkcionirati dok su na službenom putu".

Oporba jedinstvena - europski izbori zajedno s lokalnim

Za saborsku oporbu dvojbe nema - izbori za Europski parlament trebali bi se održati isti dan kad i lokalni.

"Ako predsjednik Vlade smatra da oporba treba reći kada će biti izbori, onda mu mi kažemo - neka budu isti dan kada su lokalni izbori", rekao je HDZ-ov Gordan Jandroković.

S njime se slaže i laburist Nikola Vuljanić. "Mislimo da je najbolje da budu zajedno s lokalnim izborima. To bi bilo jeftinije, a bila bi i veća izlaznost. Bilo bi dobro da imamo i vremena da se organizira dobra kampanja. Stoga ne bi bilo dobro da izbori budu u travnju. Bolje bi bilo da budu za vrijeme prvog ili drugog kruga lokalnih izbora", kaže Vuljanić.

Za taj je scenarij i HDSSB-ov Boro Grubišić koji zagovara drugi krug lokalnih izbora. "Kad su već u funkciji birački odbori, jasno da bi ti bio dobar tajming u velikoj većini jedinica lokalne i regionalne samouprave", pojašnjava Grubišić.

Jednoglasan stav oporbe potvrđuje i HDZ-ov Davor Ivo Stier. "Sasvim sigurno bi bilo jeftinije da budu zajedno s lokalnim izborima. Izlaznost bi bila veća, a mislim da je to i svrha izbora. Bilo bi jednostavnije da to bude isti dan kad i lokalni izbori".

Josipović: Izbore ću raspisati nakon konzultacija

Predsjednik Ivo Josipović poslao je priopćenje vezano za održavanje prvih izbora u Hrvatskoj za Europski parlament.

"Prvi izbori za Europski parlament od iznimne su važnosti za Republiku Hrvatsku, kako u pogledu afirmacije europejstva u Hrvatskoj, tako i za ugled Hrvatske u Europskoj uniji. Sukladno zakonu Predsjednik Republike Hrvatske raspisat će izbore nakon konzultacija s Vladom, političkim strankama, nadležnim tijelima za provođenje izbora i drugim relevantnim sudionicima javnoga života. Predsjednik Republike će, pri tome, imati u vidu stajališta političkih i drugih zainteresiranih faktora u društvu, kao i činjenicu da se u Hrvatskoj u svibnju održavaju lokalni izbori, a u skladu s tim i mogućnosti tehničkog usklađivanja lokalnih i europskih izbora.

Za raspisivanje izbora važna je promjena Zakona o izborima zastupnika iz Republike Hrvatske u Europski parlament, koji trenutno sadrži odredbu koja priječi raspisivanje izbora prije 1. srpnja. Zbog toga je u Hrvatski sabor i upućen prijedlog izmjene zakona bez koje Predsjednik Republike ne može odrediti datum izbora", priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara