"Izborni zakon treba biti jednak onome za izbore zastupnika u Europski parlament"

"Izborni zakon treba biti jednak onome za izbore zastupnika u Europski parlament"

Ilustracija: Hina

"KAD SE Vladi ne da, neka se glas Sabora čuje" moto je pod kojim je danas GONG s 29 zastupnika u Hrvatskom saboru organizirao raspravu o nužnosti reformi izbornog zakonodavstva jer je ono, po njihovoj ocjeni, okoštalo i proizvodi niz defekata.

Po GONG-ovoj inicijativi koju je podržalo i 29 saborskih zastupnika, reforma bi obuhvaćala promjene izbornih jedinica, uvođenje preferencijalnog glasanja, izmjene referendumskih pravila, zabranu kandidiranja osobama osuđenima za korupciju, gospodarski kriminal i ratne zločine, ujednačenje izbornih procedura, daljnju profesionalizaciju Državnog izbornog povjerenstva i biračkih odbora te promjene medijskih pravila praćenja izbora, rekao je u ime GONG-a Dragan Zelić.

Za takvu izbornu reformu još ima vremena i u ovom saborskom mandatu, rekao je Zelić, dodajući da je još uvijek moguće političkom voljom i suradnjom svih političkih opcija, stručnjaka i civilnog društva iznjedriti kvalitetan paket propisa koji bi bio u primjeni već za slijedeće parlamentarne izbore krajem 2015.

Osvrćući se na najavu Željke Markić iz Inicijative "U ime obitelji" da će ta udruga organizirati skupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o promijeni izbornog zakonodavstva, Zelić je ocijenio da nije potrebno trošiti novac poreznih obveznika za raspisivanje referenduma, kada se ta reforma može odraditi u redovitoj saborskoj proceduri, a što je Saboru i obveza.

No, Branko Vukšić (laburist) podsjetio je da je ministar uprave Arsen Bauk jasno rekao da izborne reforme neće biti. Kada se ne da Vladi, onda se ne da ni Vladinoj većini u Saboru, a vidimo da tu reformu ne podržava ni većinska oporbena stranka HDZ. To je zato što predsjednicima dviju najvećih stranaka Milanoviću (SDP) i Karamarku (HDZ) ne odgovaraju preferencijalni glasovi na izbornim listama jer bi oni po tim dobivenim glasovima bili na dnu, ustvrdio je Vukšić.

Iako drži da za razliku od političke volje vladajućih vremena za reformu ima, Natalija Martinčević (nezavisna zastupnica) predložila je da se ide bar u dio izmjene zakonske izborne regulative, a to je svakako uvođenje preferencijalnih glasova.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor predložila je da se 29 zastupnika koji podržavaju reformu što prije dogovore i utvrde s kojim promjenama žele izaći pred Sabor.

Gvozden Flego iz SDP-a smatra da bi minimalna strategija trebala sadržavati izmjenu izbornog zakonodavstva koja bi biračima omogućila da uz stranku glasaju i za kandidata za kojeg misle da će ih najbolje zastupati.

Slavko Linić ocijenio je kako se profesija političara shvaća kao jedna od najgorih te da se političari moraju početi boriti da se to izmijeni. Kako budemo mijenjali taj stav o nama, bit će i veća izlaznost na izborima, rekao je. Što se reforme izbornog zakonodavstva tiče, smatra da se u ovom saborskom mandatu ona ne može provesti jer je to dug proces koji zahtijeva javnu raspravu. Zato, predložio je, moramo naći kompromis s kojim bismo prijedlozima prvo izašli pred Sabor i pridobili ostale kolege zastupnike da nas podrže. Ako nas ne podrže to bi se jasno vidjelo i s tim će se dalje nositi, rekao je. Trebamo predložiti rješenja koja imaju šansu proći, poručio je Linić.

Silvano Hrelja (HSU) izračunao je da skupini 29 zastupnika za izglasavanje bilo koje izmjene u izbornom zakonodavstvu treba još 52 zastupnička glasa ili potpisa.

I Goran Beus Richenberg (HNS) smatra da treba utvrditi što je najbitnije i u slijedećih nekoliko mjeseci pripremiti prijedlog i s njim izaći pred Sabor.

Mirela Holy (ORaH) također se zauzela za preferencijalne glasove na izbornim listama, a njezin je prijedlog da se umjesto kvota za zastupljenost žena na listama uvedu posebne izborne ženske liste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na kraju sastanka dogovoreno je da će zastupnici svoje prijedloge uputiti GONG-u, koji će nakon toga organizirati potrebne sastanke i aktivnosti.

Martinčević: Novi izborni zakon treba biti jednak onome za izbore zastupnika u Europski parlament

Saborska zastupnica i predsjednica Inicijative za osnivanje Narodne stranke - reformista Natalija Martinčević pozvala je danas predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leku da njezin prijedlog izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor što prije stavi na dnevni red, kako bi bilo dovoljno vremena za raspravu prije novih parlamentarnih izbora.

Martinčević je na konferenciji za novinare podsjetila da je Leko podržao udruge koje traže raspravu o izbornom zakonu, no njezin konkretan prijedlog izmjena zakona dosad nije uvršten u dnevni red saborske sjednice. "To znači da vladajući još nisu spremni na promjene izbornog sustava", ocijenila je.

Martinčević smatra da novi izborni zakon treba biti jednak onome za izbore zastupnika u Europski parlament, tako da stranke i nezavisne liste stavljaju svoje kandidate na listu, ali zastupnici u Sabor ne ulaze isključivo prema rednom broju na listi, nego i preferencijalnim glasovima.

Tako se, kaže, građanima omogućuje da biraju i osobe s izborne liste koji će ih u Saboru najbolje zastupati.

Ocijenila je lošom dosadašnju praksu po kojoj čelnik ili najuže vodstvo stranke bira tko će biti pri vrhu liste i time dobiti realnu šansu da uđe u Sabor. Osim toga, stranački čelnici biraju i sastav Vlade, i to nerijetko na temelju subjektivnih procjena umjesto kompetencija.

"U Hrvatskoj predsjednici stranaka određuju nositelje zakonodavne i izvršne vlasti, a to je i opasno i štetno", smatra Martinčević dodajući da se čelnici bave ideološkim temama i šalju demagoške poruke umjesto da govore o konkretnim rezultatima.

"Referendum vodi u podjele u kojima nema razgovora"

Prijedlog reformista ide u smjeru postavljanja politike kao mjerljive discipline, poručila je Martinčević.

Usprotivila se prijedlogu da se referendumom mijenja Ustav, jer je dovoljno promijeniti zakon. Za razliku od prijedloga udruge U ime obitelji, u njenom prijedlogu potencijalni zastupnik ipak mora prijeći izborni prag.

"Referendum vodi u podjele u kojima nema razgovora, a izborno zakonodavstvo može se riješiti kroz konsenzus i saborsku proceduru", kaže Martinčević dodajući da je kao saborska zastupnica podržala prijedlog GONG-a o izmjeni cjelokupnog izbornog zakonodavstva, što je dosad učinilo 29 zastupnika.

Martinčević apelira da se njezin prijedlog izmjena izbornog zakona stavi na početak jesenskog zasjedanja Sabora kako bi zakon mogao ići u prvo i drugo čitanje.

Josipović: Prijedlog GONG-a je poticajan za raspravu o izbornom zakonodavstvu

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je u razgovoru s predstavnicima GONG-a da je njihov prijedlog novog izbornog zakonodavstva kvalitetan i poticajan za raspravu o budućnosti hrvatskog političkog sustava, priopćeno je danas iz Ureda Predsjednika.

Prijedlog, između ostalog, predviđa uvođenje preferencijalnog glasa, smanjenje broja izbornih jedinica, promjene medijskih pravila za praćenje izbora te doradu propisa koji reguliraju financiranje kampanja.

Josipović smatra da su potrebne promjene u izbornom zakonodavstvu i slaže se s mnogim prijedlozima GONG-a. Naveo je da priprema prijedlog novog Ustava, na čemu radi zajedno s najuglednijim ustavnim pravnicima.

Uz ostale važne promjene Ustava, koji bi trebao biti pravni okvir za novi uzlet društva, predlaže i odredbe o znatno većem utjecaju građana na izborni proces te jačanju unutarnje demokracije u političkim strankama, kaže se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara