Izbrisao mural s tri prsta koja nabrajaju: "Ravnatelj škole je bacio ljagu na Umag"

Izbrisao mural s tri prsta koja nabrajaju: "Ravnatelj škole je bacio ljagu na Umag"

Foto: Indirekt/Facebook

NAKON što je s umaške škole uklonjen mural odlukom ravnatelja, koji je zbog toga optužen za desničarenje, oglasio se i Grad Umag oštro osuđujući postupak ravnatelja te dajući podršku organizatorima festivala Indirekt.

Priopćenje gradonačelnika prenosimo u cijelosti:

"U vezi brojnih napisa u elektroničkim i tiskanim medijima u Hrvatskoj posljednjih  nekoliko dana na temu uklanjanja murala akademskog slikara Mirona Milića sa zgrade Osnovne škole "Marije i Line" Umag imamo potrebu istaknuti da Grad Umag podržava i financijski podupire Indirekt festival od samog početka. Tako je bilo i ove godine kada je, osim financijske, Indirektu pružena i sva potrebna logistička podrška.

Ravnatelj je bacio na ljagu na Grad

O protivljenju ravnatelja Osnovne škole "Marije i Line" Umag naslikanom  muralu saznali smo od Stribora Filića, jednog od organizatora Indirekta, s kojim smo se suglasili da je najbolje da autor murala napiše kratko pojašnjenje svoga djela, kako bi se izbjegle bilo kakve nedoumice i dvosmislenosti o sadržaju i porukama istog i da će zatim organizatori Indirekta održati tiskovnu konferenciju na tu temu. O brisanju murala nije bilo ni pomisli. Samo Iz tih razloga izvršna vlast Grada Umaga nije se ranije oglasila svojim priopćenjem o navedenom događaju.

Nažalost, ravnatelj škole odlučio je samovoljno, bez konzultacija s Školskim odborom, kao tijelom upravljanja ustanovom, bez konzultacija s resornim pročelnikom ili gradonačelnikom, prebojati naslikani mural i tako se staviti u ulogu glavnog likovnog kritičara i suca i po kratkom postupku presuditi umjetniku i njegovom djelu, što nikako ne odobravamo. Ovim činom ravnatelj je bacio ljagu na Grad Umag i sve njegove građane.

Nažalost, ne možemo utjecati na izbor ravnatelja

Skrećemo pozornost da iako Grad Umag iz svoga proračuna godišnje izdvaja velika sredstva za financiranje djelatnosti  osnovnog školstva iznad minimalnog standarda kojega osigurava Vlada RH, nemamo odlučujući utjecaj na izbor i imenovanje ravnatelja škole, kojega bira većina članova školskog odbora iz reda djelatnika škole i predstavnika roditelja. Međutim, od Školskog odbora svakako ćemo tražiti da preispita cjelokupan slučaj, posebno činjenicu da si je ravnatelj samovlasno prisvojio ovlasti koje mu ne pripadaju  i da s tim u vezi poduzme odgovarajuće mjere.

Da Indirekt Festival i Grad Umag ne bi ostali zakinuti za umjetnička djela Mirona Milića organizatorima Indirekta i umjetniku Miliću spremni smo ustupiti drugo pogodno mjesto na kojemu bi oslikao jedno od svojih djela i pri tom snositi sve troškove realizacije istog. Nadamo se da će umjetnik i organizatori prihvatiti naš poziv i da će nam se uskoro javiti.

Gradonačelnik Grada Umaga
Vili Bassanese"

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara