Izetbegović zbog Nikolićevih izjava o Vukovaru i negiranja genocida u BiH otkazao sastanak u Ankari

Foto: AFP

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović uputio je predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću otvoreno pismo povodom njegove nedavne izjave da "Bosna polako nestaje pred našim očima". U pismu, do kojeg je došla agencija Anadolija, Izetbegović je poručio Nikoliću da Bosna i Hercegovina nikad neće nestati i da će uvijek biti suverena, neovisna i međunarodno priznata zemlja.

"Vašom najnovijom izjavom, danoj makedonskoj televiziji Sitel, u kojoj kažete da 'Bosna polako nestaje pred našim očima', ponovo grubo nasrćete na moju zemlju i vrijeđate građane Bosne i Hercegovine", navodi se u pismu. Izetbegović je rekao da Bosna neće nestati, "ni brzo, ni polako". "Svakog dana nestaju oni koji su joj tu sudbinu namijenili, oni koji su počinili genocid i zločine protiv Bosne i Hercegovine i njenih naroda. I Milošević, i Šešelj, i Karadžić, i Mladić, i mnogi drugi zločinci dolaze i doći će na red pred sudovima", poručio je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine predsjedniku Srbije.

"Istina o njihovim zločinima odavno je planetarno poznata, a ruka međunarodne pravde, budite uvjereni, stavit će konačni pečat na njihova nedjela", smatra Izetbegović. On je naveo kako ga Nikolićeva izjava zlokobno podsjeća na riječi optuženog za ratne zločine Radovana Karadžića da će "Bosna i Hercegovina biti pakao, a muslimanski narod nestati", izgovorene u Parlamentu Republike Bosne i Hercegovine u predvečerje rata u Bosni i Hercegovini, u listopadu 1991. godine. "Vaše više puta ponovljeno negiranje genocida u Srebrenici nehuman je čin, anticivilizacijski u svojoj suštini", rekao je Izetbegović, navodeći kako nije prvi put da predsjednik Srbije javno istupa "neodgovorno i šalje neprihvatljive poruke".

"Umjesto riječi izvinjenja žrtvama, Vi ih uporno drsko vrijeđate. Izjava dana talijanskom dnevniku Corriere dela Serra da 'niti jedan Srbin ne priznaje da se u Srebrenici dogodio genocid, i ja se po tome ne razlikujem', posljednja je u nizu Vaših provokacija", napisao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ustvrdivši da se takvim istupima nanosi nenadoknadiva šteta odnosima Bosne i Hercegovine i Srbije i započetom procesu normalizacije u cijeloj regiji.

Bakir Izetbegović je otkazao odlazak na trilateralu u Turskoj, gdje se trebao sastati s predsjednikom Srbije, zbog spronih izjava Tomislava Nikolića o BiH, ali i o Vukovaru, javlja agencija Beta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara