Izgradnja kontejnerskog terminala u riječkoj luci strateški projekt Hrvatske

Izgradnja kontejnerskog terminala u riječkoj luci strateški projekt Hrvatske

Foto: Luka Rijeka

PROJEKT izgradnje kontejnerskog terminala na Zagrebačkom pristaništu u riječkoj Luci, u okviru projekta obnove riječkog prometnog pravca - Rijeka Gateway, hrvatska Vlada danas je proglasila strateškim projektom Republike Hrvatske jer doprinosi izgradnji i modernizaciji riječke luke i hrvatskom gospodarstvu, kako bi postalo dinamičnije i konkurentnije.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak ocijenio je projekt izgradnje kontejnerskog terminala najznačajnijim dijelom Zagrebačkog pristaništa.

"Kroz protok većih količina roba koristit će se više usluga: špedicija, carina, željeznice, autoceste, osiguranja i ostalo", kazao je Vrdoljak dodajući da će izgradnja terminala doprinijeti novom indirektnom zapošljavanju 1500 ljudi, a direktno će biti otvoreno 310 radnih mjesta.

Izgradnja kontejnerskog terminala na Zagrebačkom pristaništu je investicija Lučke uprave Rijeka i koncesionara, a Vrdoljak je izvijestio da je gradnja tog terminala planirana u dvije faze: najprije u dužini od 400 metara, a potom do 680 metara čime bi se, kaže Vrdoljak, ostvarili kapaciteti od 600.000 tona.

Vrijednost ukupnih troškova projekta je 1,6 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tu će biti projektirana i izgrađena cesta D-403 kako bi se terminal najkraćim putem spojio na riječku zaobilaznicu i spriječio promet kontejnerima kroz centar grada, a financirat će se kombinirano iz EU fondova i europskih banaka.

Izgradit će se i potrebna željeznička infrastruktura i rekonstruirati ranžirni kolodvor u Rijeci putem zajma Svjetske banke, fondova EU i europskih banaka.

Vlada je danas u saborsku proceduru uputila Konačni prijedlog zakona o jedinstvenom tijelu vještačenja, kojim se to tijelo ustrojava i funkcionirat će pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava odnosno Fonda za rehabilitaciju.

"Na taj će se način na jednom mjestu pružiti sve ono što je potrebno osobama s invaliditetom", rekla je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Dodala je da je taj prijedlog prepoznala i Svjetska banka pa su u sklopu zajma za reformu socijalne politike dobivena određena sredstava i za potporu jedinstvenog tijela vještačenja.

Izvješće pučke pravobraniteljice za 2013., koje je Vlada danas prihvatila, poslano je u Hrvatski sabor na donošenje. Vlada nema primjedbi ni na izvješće o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za prošlu godinu, ali ministar uprave Arsen Bauk napominje da je jedno ministarstvo bilo više izloženo upitima u vezi prava na pristup informacijama pa se, kaže, možda radi i o zlouporabi prava. U nekim je ministarstvima zbog velikog broja zahtjeva obavljena reorganizacija rada službenika, a ministar znanosti, obrazovanja i sporta je organizirao obavljanje poslova službenika za informiranje u svakoj upravi ministarstva.

Saboru na donošenje upućeno je i izvješće ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u 2013.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara