Izgubljene godine: Rast stiže prekasno, Hrvatsku tek čeka teška kriza

Izgubljene godine: Rast stiže prekasno, Hrvatsku tek čeka teška kriza

Foto: Hina

STRAŠAN koktel ogromnog javnog duga, velikog fiskalnog deficita i izostanka gospodarskog rasta doveli su dug Hrvatske opasno blizu neodržive razine, piše Emerging Markets, izdanje Euromoneya posvećeno tržištima u razvoju.

Ako Hrvatska ne poduzme dalekosežne mjere predstoji joj teška kriza, usprkos blagom rastu nakon šest godina recesije, upozoravaju analitičari Standard Banka.

Prema prognozama Europske banke za obnovu i razvoj, ove godine očekuje se porast BDP-a od 0,5 posto.

No oporavak dolazi prekasno. Kombinacija ogromnog duga, velikog proračunskog deficita i izostanak rasta doveo je javni dug u područje neodrživosti, upozorava Demetrios Efstathiou iz Standard Banke. U 2014. godini, javni dug dosegnuo je 85 posto BDP-a.

"Za tri do četiri godine govorit ćemo o 'hrvatskoj krizi'"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osim ako se nešto dramatično ne dogodi, za tri do četiri godine govorit ćemo o 'hrvatskoj krizi'. Zemlja očajnički treba strukturne reforme kako bi se probudilo gospodarstvo i generirao rast", kaže Efstathiou za Emerging Markets.

Skroman rast od 0,5 posto koji prognozira EBRD dogodit će se zbog rasta gospodarstava EU, monetarne politike ECB-a u eurozoni i nižih cijena nafte.

No istovremeno je potrebno smanjiti deficit, koji je prošle godine iznosio 5 posto BDP-a, dok bi se prema zahtjevima EU 2016. trebao smanjiti na 2,7 posto.

"Čak i kada bi se deficit spustio na oko 3 posto, s niskim gospodarskim rastom i inflacijom, dug će nastaviti rasti", upozorava Petar Tabak iz EBRD-a.

"Zemlja se suočava s mnogo strukturalnih problema koji se moraju rješavati u kratkoročnom do srednjoročnom razdoblju. Ali ne možemo očekivati značajnije poteze do izbora, tako da je to nešto čime će se baviti nova vlada", smatra Tabak.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara