Izjava da je Majka Tereza bila na "misiji obraćenja" izazvala gnjev u Indiji

Izjava da je Majka Tereza bila na "misiji obraćenja" izazvala gnjev u Indiji

Foto: Shutterstock

IZJAVA hinduskog čelnika da je glavni cilj humanitarnog djelovanja Majke Tereze bilo obraćenje siromašnih na katoličanstvo izazvala je zgražanje u Indiji.

Mohan Bhagwat je šef hinduske nacionalističke organizacije Rashtriya Sangha, ideološkog pokrovitelja vladajuće stranke Bharatiyja Janata (BJP) premijera Narendre Modija.

"Služba Majke Tereze mogla je biti dobra. Ali imala je cilj - obraćenje onih kojima se pomagalo na katoličanstvo", rekao je Bhagwat.

Oporbeni političari prosvjedovali su protiv takve izjave u utorak u parlamentu, a brojni Indijci izrazili svoje neslaganje na društvenim mrežama.

"To su komentari protiv osobe koja nije samo baština ove zemlje, nego baština svijeta. Nijedna razina osude za to nije dovoljna", rekao je Jyotiraditya Scindia, dužnosnik Indijskog nacionalnog kongresa (INC).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
INC je zatražio da se BJP ispriča, ali ministri su odgovorili da vlada nema ništa s Bhagwatovim izjavama.

Obrana vjerskih sloboda

Do prijeporne izjave došlo je nekoliko dana pošto je Modi najavio da će braniti vjerske slobode u Indiji nakon niza napada na kršćanske ustanove u Delhiju.

Blažena Majka Tereza osnovala je 1950. godine redovničku zajednicu Misionarki ljubavi, koja vodi brojne bolnice za siromašne, skloništa i sirotišta u više od stotinu zemalja.

Dobila je Nobelovu nagradu za mir 1979., a godinu poslije i najveće indijskog civilno odličje Bharat Ratna.

"Radio sam s Majkom Terezom nekoliko mjeseci u Kolkati. Bila je plemenita duša. Molim vas, poštedite je", izjavio je Arvind Kerjiwal, prvi čovjek izvršne vlasti grada Delhija. "Jedini motiv koji je ona imala bilo je služenje siromašnima. Bio sam mnoge godine s njom i nikad nisam iskusila nikakav pokušaj obraćenja. Ja sam Sikhinja", rekla je Sunita Kumar, glasnogovornica Misionarki ljubavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara