Izlazna strategija: Kerum prebacio poslovanje na novu firmu, dobavljači ne znaju kako će se naplatiti

Foto: Jakov Prkić / Cropix

SPLITSKI gradonačelnik Željko Kerum prepušta svoj voljeni Kerum d.o.o. sudbini koja se ne čini blistavom. Svi dobavljači i zaposlenici potpisali su, naime, ovih dana ugovore s novom firmom - Kerum trgovinom d.o.o. Tvrtku zastupa nećak Sapunar, a osnivač je Josip Kerum. Željka nema nigdje.

Sardina tužila 700 tisuća kuna duga

Indexu su se javili zabrinuti dobavljači. Žale se kako, nova firma nije preuzela dugove stare. Pribojavaju se da na ovaj način Kerum želi izbjeći obveze, koje su poprilične.

Neki su već izgubili strpljenje, poput Sardine iz Postira. Putem javnog bilježnika u Splitu utužili su dug od 700 tisuća kuna. Postupak još nije došao do suda, ali hoće, čim suprotna strana, tj. Kerum uloži žalbu.

Predsjednik Uprave Sardine Mislav Bezmalinović nije bio od neke riječi. Stvar uopće ne želi komentirati. Moguće nije jedini koji će na ovaj način pokušati spasiti što se još spasiti da.

Kerum u strahu od blokade i pljenidbe nekretnina

Spašava se i Kerum. Nova poslovna filozofija prava je izlazna strategija. Kerum se, naime, pribojava blokade. To bi ga uvalilo u velike probleme. Kako se ne bi još ovo malo poslovanja sa živim novcem dovelo u pitanje, sve se prebacilo na Kerum trgovinu d.o.o., gdje starog vlasnika, milijunski zaduženog, više ni nema.

Banke, istina, imaju mogućnost i pljenidbe nekretnina koje su uzete pod zalog. Ne moraju odmah na račun, no mogu. Ne zna se zapravo što je gore. Vjerojatno ne slučajno, i preostali dućani prebačeni su na novu firmu. Sve se čini kako završni čin velike tragedije slijedi čim prođu ljetne ferije.

Odrezao granu na kojoj je sjedio

Zna se koliko je Kerum emotivno bio vezan za svoj Kerum d.o.o. Kada je i njega bio spreman otpisati, znači uistinu da je voda došlo do grla. Vjerojatno i nije neko iznenađenje. Ovakav neslavan kraj poslovni analitičari prognozirali su još prije koju godinu kada je Kerum počeo mahnito rasprodavati poslovno carstvo. Rezao je granu na kojoj sjedi. Valjda nije bilo drugog načina. Svi su vidjeli kamo to vodi, uključujući i samog Keruma.

Kamo sreće da splitski gradonačelnik izbjegne najgori scenario, sačuva radna mjesta, isplati dobavljače i kreditore, sačuva biznis. No, sudeći po ovim posljednjim aktivnostima, koje se mnogima čine kao bijeg pred neizbježnim, mala je vjerojatnost za to.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara