Izmjena zakona: Porezni obveznici imat će pravo na ispravak porezne prijave

Izmjena zakona: Porezni obveznici imat će pravo na ispravak porezne prijave

Foto: Hina

SABOR raspravlja o izmjena Općeg poreznog zakona kojima se uvodi niz novina. Između ostalog, porezni obveznici imat će pravo na ispravak porezne prijave, a moguće će biti i sklapanje upravnog ugovora kojim će obveznik svoj porezni dug moći namiriti najkasnije u roku od dvije godine. Sve izmjene imaju jedinstveni cilj, istaknuo je zamjenik ministra financija Igor Rađenović.
 
"A to je efikasnije i ekonomičnije vođenje poreznog postupka, poticanje poreznog obveznika na dobrovoljno ispunjenje poreznih obveza, a kroz neke stimulativne mjere koje su predviđene ovim zakonom. Sve to kako bi se u konačnici smanjili rizici porezne naplate i zakašnjenja, i tekuće likvidnosti izvršenja samog proračuna i efikasnosti porezne uprave, ali i rizici možebitne kasnije naplate u slučaju usporenijih postupaka", rekao je Rađenović.

Ne možete predlagati izmjene Zakona bez prethodne procjene fiskalnog učinka, poručio je HDZ-ov Ivan Šuker, dok je njegov stranački kolega Goran Marić vladajućima poručio kako stalnim izmjenama poreznog zakona u porezni sustav umjesto reda uvode - nered.

"Ovo je samo tri godine, vaš 44. zahvat u poreznom sustavu. Ovo je zadnji čin drame koja se zove predstečajna nagodba. Onima kojima ste oprostili najveći broj dugova, ostatak im reprogramirate, a što o tome misle mali poduzetnici, to Vladi uopće nije bitno", rekao je Marić.

"48 milijarde su se vjerovnici dogovorili da će se riješiti, zašto smatramo da to samo pravosuđe treba, a onda vidimo puno neefikasnosti pravosuđa. 32 tisuća je izišlo iz rizika i normalno posluje, 32 tisuće zaposlenih. Promatramo stečaje naplata je 9 posto potraživanja, koliko su naplatili u predstečajnoj i preko 50 posto", replicirao je bivši ministra financija nezavisni Slavko Linić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara