Izmjene europskog uhidbenog naloga neće se naći na sutrašnjoj sjednici Vlade

Foto: Dragan Matić / Cropix

IZMJENE europskog uhidbenog naloga, unatoč najavama, sutra se neće naći na sjednici Vlade. U Vladi kažu da je zakon još u proceduri i da nema žurbe, a Europska komisija je pokrenula postupak protiv Hrvatske temeljem članka 39. Akta o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji i to zbog uporne neprimjene Europskog uhidbenog naloga. Nije gotovo dok nije gotovo, poručuje ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i naglašava: koalicija nije upitna, na istoj smo strani.Kolegij europskih povjerenika je održan, formalne konzultacije s državama članicama Europske unije su počele. Pisanim putem sve će se one u 10 dana morati izjasniti o sankcijama koje je Europska komisija spremila za Hrvatsku zbog spornog 'Lex Perkovića'. Glasnogovornica Komisije Pia Hansen objasnila je što je danas bila tema kolegija.

"Komisija danas pokreće postupak protiv Hrvatske temeljem članka 39. Akta o pristupanju Hrvatske Europskoj uniju. To znači da aktiviramo sigurnosnu klauzulu u Ugovoru zbog neusklađivanja Europskog uhidbenog naloga", izjavila je glasnogovornica.

A sigurnosna klauzula podrazumijeva monitoring suspenziju odnosno zamrzavanje novca za pripremu Schengena. Ipak da konkretnih sankcija nema i da Schengen nije ugrožen poručuje ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

"Radi se o tome da je pokrenut postupak procedure o eventualnom utvrđivanju mjera. Znači, ne možemo govoriti o nikakvim konkretnim sankcijama ili bilo čemu drugome. Što se tiče Ministarstva unutarnjih poslova i Vlade RH u ostvarivanju schengenskog akcijskog plana, nastavljamo dalje bez obzira na to hoće li biti eventualnih takvih mjera", rekao je ministar unutarnjih poslova.

Miljenić: Sve što smo govorili do sada, stoji i dalje

Ostojić ponavlja i Milanovićevu rečenicu 'da Hrvatskom nitko neće brisati pod, a ministar pravosuđa Orsat Miljenić kako stavove nisu promijenili: "Sve što smo govorili do sada, stoji i dalje", poručuje Miljenić.

"Nikakve sankcije još nisu došle, pokrenut je mehanizam sukladno članku 39. On će trajati, kao što ste vidjeli, barem do 4. listopada, i to je to, dalje vam ne mogu ništa reći", rekao je Miljenić.

No postavlja se pitanje kako će se cijela situacija odraziti na koaliciju? Jer poznato je da HNS-ova potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić smatra da se 'Lex Perković' treba promijeniti onako kako to od nas zahtijeva Europska komisija. Ipak, ona uvjerava da će se sve riješiti i da koalicija - nije upitna. Sankcije su moguće samo ako ne uskladimo sve što trebamo uskladiti, pojasnila je ministrica.

"Ne treba trčati pred rudo, nije gotovo dok nije gotovo, razgovaramo o toj temi i dogovaramo, mislim da ćemo probleme riješiti. Ali ne u medijima već u svom redovnom poslu. Riješit ćemo problem, na istoj smo strani i bit ćemo na istoj strani", poručila je Pusić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara