Izrael i Palestina pripremaju se za presudne pregovore: Hoće li u Gazi biti rat ili mir?

Foto: FaH

IZRAELCI i Palestinci pripremaju se za nove teške pregovore o kojima ovisi hoće li se i nakon ponedjeljka produljiti primirje koje je na snazi u Pojasu Gaze, nakon mjesec dana krvava rata.

Dan uoči pregovora koji se u nedjelju trebaju nastaviti u Kairu, na palestinskom teritoriju opustošenu u izraelskim zračnim napadima, u subotu je, šesti dan zaredom, vladalo primirje.

Sada se izraelski i palestinski pregovarači trebaju dogovoriti o trajnom primirju. Na palestinskoj strani je primjetna oprezna nada u dogovor koji će spriječiti nastavak krvoprolića u kojemu je život izgubilo gotovo 2.000 Palestinaca, uglavnom civila i 70 Izraelaca, uglavnom vojnika.

"Imamo veliku nadu u trajno primirje"

Azam al Ahmad, voditelj palestinskog izaslanstva i čelnik Fataha, u subotu je izvijestio o pomaku koji potiče nadu u trajan mir a ne samo u još jedno produljenje primirja na par dana. "Imamo veliku nadu da ćemo i prije isteka primirja, možda vrlo brzo, postići dogovor o trajnom primirju", rekao je za AFP.

"Dogovorit ćemo se ako izraelska strana ispuni sve zahtjeve jedinstvenog palestinskog izaslanstva, napose prekid svake agresije na naš narod, prekid rata u Gazi i posvemašnje ukidanje" blokade, rekao je za AFP glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraelci zasad šute o svojim zahtjevima.

Uz očito nepomirljive zahtjeve, pregovarači će morati iznaći formulu kako za sebe izvući korist i ne izaći kao poraženi.

EU: Vraćanje na status quo nije moguće

Pregovori koji se u nedjelju nastavljaju trebali bi uglavnom biti posvećeni egipatskom prijedlogu po kojemu bi se, po dokumentu koji je AFP dobio na uvid, uspostavilo trajno primirje a novi pregovori bi se organizirali za mjesec dana.

"Vraćanje na status quo prije sukoba nije moguće", ocijenio je EU, napominjući da svako trajno primirje mora pratiti ukidanje blokade.

No još se ne zna kako ispuniti izraelski zahtjev za demilitarizaciju Gaze, za koju Palestinci ne žele ni čuti.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pohvalilo je poziv EU-a na razoružanje svih "terorističkih" skupina u Gazi. "Načelno opredjeljenje za demilitarizaciju koja bi se provodila na temelju djelotvornog mehanizma, iz temelja bi promijenila situaciju".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara