Izrael na zaplijenjenom brodu našao 40 raketa dometa 160 km

Foto: Hina

IZRAELSKA vojska objavila je u nedjelju da je na brodu zaplijenjenom prošli tjedan u Crvenome moru pronašla 40 raketa dometa do 160 km, 181 granatu i oko 400 tisuća metaka koji su, prema izraelskim tvrdnjama, bili namijenjeni palestinskim militantima u Pojasu Gaze.

"Vojska je tijekom noći završila pretragu kontejnera na brodu Klos C i pronašla 40 raketa tipa M-302 dometa do 160 km, 181 granatu od 122 mm, te oko 400 tisuća metaka 7,62", navela je vojska u priopćenju.

Pretraga je izvršena u luci Eliat na jugu Izraela u koju je brod dopraćen u subotu. "Svaka od pronađenih raketa predstavljala bi prijetnju za sigurnost izraelskih građana", rekao je zapovjednik glavnog stožera izraelske vojske general Benny Gantz.

Izraelci tvrde da je brod prevozio oružje iz Irana za oružane skupine koje iz Pojasa Gaze napadaju izraelski teritorij. Brod Klos C, pod panamskom zastavom, u srijedu je bez otpora zaustavljen dok je plovio Crvenim morem.

Izrael kaže da su oružje i streljivo bili skriveni među teretom koji je ukrcan u Iranu. Sljedeće odredište bio je Sudan, odakle su rakete trebale kopnom preko Egipta biti dopremljene u Pojas Gaze. Iran i Hamas, koji vlada u Gazi, odbacili su izraelske tvrdnje.

Izraelska vojska navodi da će joj trebati nekoliko dana da iskrca i izloži zaplijenjeno oružje koje se nalazi među 150 kontejnera.

Brod će nakon toga moći nastaviti plovidbu a 17 članova posade, među kojima ima Turaka, Indijaca, Gruzijaca i Azera, također će biti slobodni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara