Izrael nastavio sa zračnim napadima na Gazu, militanti uzvraćaju raketama

Foto: Hina

IZRAELSKA vojska u subotu ujutro je izvela više od 20 zračnih napada na područje Gaze, a palestinski militanti su, drugoga dana nasilja nastavljenog nakon neuspjelog nastojanja da se 72-satno primirje produlji, na Izrael ispalili nekoliko raketa, prenose agencije.

Izraelska vojska priopćila je da je od ponoći napadnuto više od dvadeset lokacija u priobalnoj enklavi kojom vladaju Hamasovi islamisti, ne navevši precizno o kojim je ciljevima riječ.

Palestinski dužnosnici i očevici tvrde da su zračni napadi trajali cijelu noć te da su u njima uništene dvije džamije i tri kuće. Palestinski militanti na izraelske su napade odgovorili raketiranjem gradova na jugu Izraela, pri čemu nije bilo štete ni ozlijeđenih, rekla je izraelska vojna glasnogovornica, prenosi agencija Reuters.

Nasilje se nastavlja i na okupiranoj Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju što ga pod vlašću drži pokret Fatah predsjednika Mahmuda Abasa. Ondje je u sukobu s izraelskim vojnicima u Hebronu smrtno stradao 43-godišnji Palestinac, izvijestili su liječnički izvori.

Izraelski vojni izvori prenose i da su u prosvjedima koji su se u petak održavali blizu židovskog naselja pokraj Ramalaha njihovi vojnici ubili 20-godišnjeg Palestinca.

Egipatski posrednici nisu uspjeli postići vidljiv napredak u nastojanju da se 72-satno primirje, koje je okončano u petak produlji, no u subotu se očekuje nastavak njihova angažmana na ponovnom prekidu vatre između Izraelaca i militanata u Gazi.

Primirje ostvareno uz pomoć egipatskih posrednika koje je isteklo u petak pokazalo je da se sukobljene strane i dalje ne uspijevaju dogovoriti u pogledu uvjeta njegove obnove, okrivljujući se međusobno uz objašnjenja da ga "ona druga strana" ne želi produljiti.

Izraelci su optužili pripadnike Hamasa da su četiri sata prije isteka dogovora o prekidu vatre na izraelski teritoriji ispalili više raketa. U petak su, tvrdi izraelska strana, militanti s područja Gaze na njihov teritorij ispalili 57 raketa.

U izraelskom je pak raketiranju Gaze u petak je smrtno stradalo pet Palestinaca, među kojima i desetogodišnji dječak koji se igrao blizu džamije u gradu Gazi.

SAD se nada nastavku primirja

Sjedinjene Države su u petak rekle kako se nadaju da će se primirje između Izraela i palestinskih boraca u Pojasu Gaze uspostaviti "u narednim satima", nakon nastavka neprijateljstava u toj enklavi.

Oružje je opet progovorilo u petak u Gazi i odnijelo barem deset života nakon trodnevna primirja. Izraelska vojska je nastavila zračne udare kao odgovor na raketiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nadamo se da će se strane dogovoriti o nastavku primirja u narednim satima", rekla je Marie Harf, glasnogovornica State Departmenta.

Po njezinim riječima, američko izaslanstvo u kojemu je američki izaslanik za Bliski istok Frank Lowenstein, došao je u Kairo gdje vlada neizvjesnost glede nastavka pregovora, s obzirom na stanje u Gazi.

SAD, najbliži saveznik Izraela u regiji, izrazio je zabrinutost zbog velikog broja civilnih žrtava među Palestincima. No Harf je ocijenila da Hamas nosi isključivu odgovornost za prekid primirja.

"Izrael je bio spreman na nastavak primirja, Hamas je to odbio, počeo je ponovo raketirati Izrael i opet postavlja maksimalističke zahtjeve", ocijenila je Harf.

Pariz, London i Berlin traže trenutačno primirje

Francuska, Velika Britanija i Njemačka pozvale su u subotu Izrael i Palestince da odmah zaključe primirje u Pojasu Gaze, u zajedničkoj izjavi ministara vanjskih poslova triju zemalja.

"Veoma smo zabrinuti zbog nastavka neprijateljstva u Pojasu Gaze. Pozivamo obje strane da odmah zaključe primirje", ističu trojica ministara, Laurent Fabius (Francuska), Philip Hammond (Velika Britanija) i Frank-Walter Steinmeier (Njemačka).

"Pružamo punu potporu naporima koje je u tom smislu poduzeo Egipat", dodaju.

U izraelskim zračnim udarima na Pojas Gaze u subotu poginulo je barem pet ljudi dok se nastavlja sukob nakon neuspjeha pregovora u Kairu.

"Sve strane moraju odmah donijeti mjere kako bi zadovoljile humanitarne potrebe, za što je potrebno osigurati pristup stanovništvu", dodaju Fabius, Hammond i Steinmeier.

Trojica ministara su rekla da su "spremni pružiti potporu trajnom primirju". "Već smo iznijeli prijedloge u tom smislu. Nastavit ćemo raditi na tome zajedno s našim partnerima", ističu.

"Krajnji cilj mora biti povratak pregovorima na bazi rješenja s dvjema državama koje je jedini način za rješavanje sukoba i za trajni prekid patnje koju on uzrokuje", zaključila su trojica ministara.

Pojas Gaze je nakon trodnevna primirja i neizravnih pregovora u Kairu postao baza za lansiranje palestinskih raketa i meta izraelskih zračnih udara, mjesec dana nakon početka neprijateljstava u kojima je poginulo više od 1950 Palestinaca, većinom civila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara