Izrael odaje počast Sharonu, ispraćaj i ukop u ponedjeljak

Foto: Guliver Image/Getty Images

BIVŠI izraelski premijer Ariel Sharon koji je umro u subotu bit će pokopan u ponedjeljak poslijepodne na svom obiteljskom imanju na jugu Izraela, pišu lokalni mediji pozivajući se na ministarski odbor za organiziranje ukopa, a prenose svjetske agencije.

Prije toga, lijes s posmrtnim ostacima Ariela Sharona bit će izložen za javnost u nedjelju u Knessetu, parlamentu u Jeruzalemu između podneva i 18 po lokalnom vremenu, naveo je odbor za ukop, a prenosi agencija France Presse.

Za tu su priliku uvedene posebne autobusne linije kako bi se spriječila gužva.

Na tjednoj sjednici vlade kojom je predsjedao Benjamin Netanyahu minutom šutnje je odana počast bivšem premijeru. Aktualni premijer - koji se nikada nije slagao sa Sharonom - nazvao je svog političkog suparnika "velikim vojnikom".

Američki potpredsjednik Joe Biden, bivši britanski premijer i izaslanik Kvarteta za Bliski istok Tony Blair te njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, koji će biti u službenom posjetu, sudjelovat će na službenom ispraćaju u parlamentu. Svi izraelski mediji posvetili su u nedjelju svoja izdanja smrti bivšeg prvaka nacionalističke desnice, ističući njegov doprinos, uz fotografije i svjedočenja njegovih suradnika.

Prema najavama, svečana komemoracija održat će se u ponedjeljak ujutro u Knessetu prije ukopa.

Želja Ariela Sharona koji je 2001. izabran za predsjednika vlade i ponovno izabran 2003., bila je da ga se pokopa na obiteljskom imanju Sycomores na jugu Izraela, nedaleko od granice s Gazom, uz svoju drugu suprugu Lily.

Sharon, kojemu je bilo 85 godina, umro je u subotu poslijepodne nakon što je osam godina bio u komi u bolnici Sheba u Tel Hashomeru, blizu Tel Aviva, okružen obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izrael zavijen tugom

Smrti bivšeg premijera Izrael je u nedjelju zavila u tugu. Naslovnice svih medija posvećene su tom prvaku desnice koji je pao u komu nakon jakog moždanog udara. Radijske i televizijske postaje su više sati programa posvetile svjedočenjima kolega iz politike i vojske o tom bivšem generalu sa spornom prošlosti.

U Knessetu će se od njega oprostiti premijer Benjamin Netanyahu, predsjednik Shimon Peres i članovi njegove obitelji. Očekuje se i dolazak bivšeg britanskog premijera Tonyja Blairea.

Sjedinjene Države će na ispraćaju zastupati potpredsjednik Joe Biden s izaslanstvom koji je u priopćenju što ga prenosi Reuters najavio svoje sudjelovanje. Biden u tekstu navodi da su on i njegova supruga Jill s tugom primili vijest o Sharonovoj smrti.

"Izražavamo sućut obitelji i njegovoj voljenoj zemlji Izraelu. Drago mi je da ću voditi izaslanstvo SAD-a na ispraćaj, odati poštovanje tom čovjeku i čvrstoj suradnji SAD-a i Izraela", rekao je Biden

Lijes će se vojnim konvojem prevesti na imanje Sharonovih. Ukop će biti otvoren za javnost. Predviđeni su i autobusi za prijevoz svih koji žele doći, prenosi vojni radio. Zdravstveno stanje Ariela Sharona, koji je od 4. siječnja 2006. bio u komi, pogoršalo se nakon 1. siječnja ove godine.

Palestincima žao što nije odgovarao za pokolje u Sabri i Šatili

Sharon će u povijesti ostati zapamćen kao organizator nesretne invazije na Libanon 1982. dok je bio ministar obrane, ali i kao predsjednik Vlade koja je 2005. povukla snage i 8.000 doseljenika iz Pojasa Gaze. Izraelsko istražno povjerenstvo zaključilo je da je Sharon "neizravno", ali i osobno odgovoran za pokolj stotina palestinskih civila u napadu libanonskih kršćanskih falangista u palestinskim izbjegličkim logorima Sabri i Šatili u Bejrutu u rujnu 1982. Od Gaze do Ramallaha, od Jenina do izbjegličkih logora u Libanonu, Palestinci pak nisu skrivali svoje veselje zbog smrti "zločinca Sharona", ali i žaljenje što izraelski general nije dospio u ruke međunarodnog pravosuđa.

I Human Rights Watch (HRW) je ocijenio kako je "žalosno što je Sharon otišao u grob a da nije odgovarao pred sudom zbog svoje uloge u Sabri i Šatili te zbog drugih povreda" ljudskih prava.
.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara