Izrael proglasio zabranjenu vojnu zonu uz granicu sa Sirijom

Foto: Guliver Image / Getty Images

IZRAELSKA vojska u nedjelju je proglasila zabranjenom vojnom zonom dio Golanske visoravni pod izraelskim nadzorom, strahujući da se borbe iz Sirije ne prošire na njezin teritorij.

Područje kontrolne točke Quneitre je zatvoreno "zbog sigurnosnih razloga", rekao je vojni glasnogovornik za AFP. I izraelski sigurnosni izvori su rekli da se boje da sukobi sirijskih pobunjenika i snaga Bašara al Asada ne zahvate tu zonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nedavno formirana koalicija umjerenih pobunjenika s više od 30.000 boraca i 55 brigada pod nazivom "Južna fronta" proglasila je više vojnih pobjeda, napose u okolici Quneitre.

Izrael je službeno u ratu sa Sirijom. Od 1967. drži pod okupacijom oko 1.200 četvornih kilometara Golanske visoravni koje je pripojio svome teritoriju, što međunarodna zajednica nikada nije priznala, a oko 510 km je ostalo pod sirijskom kontrolom.

Stanje na Golanu je napeto od početka rata u Siriji 2011. ali su sukobi dotad bili ograničeni na pucnjavu iz lakog oružja na koju je izraelska vojska uglavnom uzvraćala.

U ožujku je izraelsko zrakoplovstvo izvelo zračni napad na sirijski dio Golana, ranivši četvoricu vojnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara