Izrael raketom sravnio 13-katnicu u Gazi

Foto: FAH

IZRAEL je u nedjelju nastavio sa zračnim napadima na Pojas Gaze, pošto je dan ranije svoju vojnu kampanju podignuo na višu razinu sravnivši sa zemljom 13-katni stambeni neboder nakon što je upozorio stanare da napuste tu građevinu. Palestinski militanti također su nastavili sa sporadičnim ispaljivanjem raketa na Izrael, dok su napori tradicionalnog posrednika Egipta da se ponovno pokrenu pregovori o trajnom prekidu vatre između Palestinaca i Izraela zasad neuspješni.

Pokop dječaka

U izraelskom zračnom napadu na Gazu u nedjelju ubijene su dvije osobe na motociklu, rekli su medicinski izvori, nekoliko sati nakon što je u izraelskom udaru neboder Al Zafer Tower u gradu Gazi srušen do temelja.

Riječ je o prvom takvom slučaju da je Izrael uništio tako veliku građevinu u Gazi. Neboder je napadnut dan nakon što je u palestinskom raketiranju juga Izraela ubijen jedan četverogodišnji dječak.

Dječak je pokopan u nedjelju a njegovu su pogrebu nedaleko od granice s Gazom nazočili i visoki izraelski dužnosnici.

Ozlijeđeno 17 osoba

Izraelska vojska objavila je da je u srušenom neboderu bio zapovjedni centar Hamasovih militanata, te da je 10 minuta prije napada na zgradu ispalio upozoravajuću raketu bez eksploziva. Lokalni stanovnici tvrde da su u neboderu živjele 44 obitelji. Medicinski dužnosnici navode da je u tom napadu ozlijeđeno 17 osoba.

Egipat je u subotu pozvao Izrael i Palestince da prekinu s neprijateljstvima i vrate se pregovorima. Ipak, zasad nema nikakvih naznaka da bi se pregovori u Kairu, koji su prekinuti u utorak, mogli uskoro nastaviti.

Rakete iz Sirije prema Gazi

Rakete ispaljene iz Sirije pogodile su u nedjelju dio Golanske visoravni pod kontrolom Izraela, objavila je izraelska vojska ne navodeći je li bilo žrtava.

"Najmanje pet raketa ispaljenih iz Sirije pogodilo je različite točke na Golanskoj visoravni", piše u priopćenju.

Glasnogovornica vojske kazala je da autor pucnjave nije neposredno poznat te da izraelska vojska nije odgovorila.

U srpnju, raketa ispaljena iz Sirije navela je izraelsku vojsku da bombardira položaje sirijske vojske U lipnju su izraelski borbeni zrakoplovi napali sirijske vojne ciljeve nakon što je ubijen izraelski dječak u pograničnom napadu snaga lojalnih režimu Bašara al-Asada, kako je smatrao Izrael.

U subotu navečer jedna je raketa, ispaljena iz Libanona, pogodila sjever Izraela ne prouzročivši materijalnu štetu ni žrtve te nitko nije preuzeo odgovornost za tu akciju.

Netanyahu upozorava stanovnike Gaze

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je u nedjelju palestinske civile da odmah napuste sve lokacije na kojima djeluju militanti Hamasa, dan nakon što je Izrael rat u Pojasu Gaze podigao na novu razinu uništivši stambenu zgradu od 13 katova.

Izraelski zrakoplovi ispalili su u subotu ne-eksplozivnu raketu na zgradu kako bi upozorili stanovnike prije napada. U napadu je ozlijeđeno 17 ljudi. Izrael tvrdi da se u zgradi nalazio Hamasov zapovjedni centar.

"Pozivam sve stanovnike Gaze da odmah evakuiraju sve lokacije iz kojih Hamas izvodi terorističke aktivnosti. Svako od tih mjesta za nas je meta, rekao je.

Nedugo nakon toga, u izraelskom zračnom napadu u Khan Younisu uništene su četiri kuće, od kojih je jedna pripadala članu Hamasa. Ozlijeđeno je desetero ljudi.

U izraelskom napadu u Gazi ubijena žena i četvero djece

JEDNA žena i njezino četvero djece ubijeno je u nedjelju u napadu izraelskog zrakoplovstva na grad Jabalia, na sjeveru Pojasa Gaze, javile su mjesne službe pomoći.

Majka i njezino četvero djece su ubijeni u napadu na njihovu kuću u predgrađu Jabalie, rekao je glasnogovornik službi pomoći u Gazi.

Najmanje 13 ljudi je ubijeno u nedjelju u izraelskim napadima, prema podacima službi pomoći.

Više od 2.100 Palestinaca je ubijeno od 8. srpnja i početka izraelske ofenzive na Hamas, koji kontrolira palestinsko područje. Među njima je više od 480 djece, rekli su humanitarni djelatnici.

S izraelske strane ubijena su 64 vojnika i četiri civila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara