Izrael spreman produljiti primirje

Foto: Hina

IZRAEL je uvjetno pristao produljiti primirje kojim je završena jednomjesečna borba u Gazi. Primirje koje je trenutno na snazi istječe u petak, no čini se da bi se ono moglo produžiti.

Neimenovani izraelski dužnosnik kazao je za Reuters kako se ne zna za koliko dugo bi se produžilo primirje.

Čudo u Gazi: Primirje traje već dva dana - i još ga nitko nije prekršio

Oružje se u Gazi nije čulo u srijedu, drugog dana primirja koje će Izraelci i Palestinci pokušati učvrstiti na pregovorima u Kairu.

Primirje, postignuto uz egipatsko i američko posredovanje, stupilo je na snagu u utorak ujutro i trebalo bi trajati 72 sata. Sada trebaju početi pregovori o trajnom miru između zaraćenih strana s dijametralno suprotnim zahtjevima. Izraelsko izaslanstvo stiglo je u utorak navečer u Kairo a predstavnici Hamasa, Islamskog džihada i Fataha u Pojasu Gaze pridružit će se palestinskom izaslanstvu koje je već doputovalo u egipatsku prijestolnicu. U Gazi je noć bila neobično mirna. Na tom razorenom teritoriju takva mira nije bilo otkako je 8. srpnja počela izraelska ofenziva u kojoj je, po podacima palestinskog ministarstva zdravstva, poginulo 1875 Palestinaca, među njima 430 djece i 243 žene.

Na izraelskoj strani su poginula 64 vojnika i troje civila. Svi raniji pokušaji uspostave primirja su propali, ali bi vijest o povlačenju "svih" snaga izraelske vojske iz palestinske enklave mogla potaknuti njegovo poštovanje, premda je vojska upozorila da će uzvratiti na "svaki napad". Izravna materijalna šteta nastala u tom sukobu procjenjuje se između 4 do 6 milijardi dolara, ali bi račun mogao biti puno 'papreniji', rekao je zamjenik palestinskog ministra gospodarstva Tajsir Amro.

Prekid vatre u Pojasu Gaze poštuje se drugi dan zaredom, pregovori u tijeku

Prekid vatre u Pojasu Gaze poštuje se u srijedu drugi dan zaredom dok egipatski posrednici nastavljaju odvojene pregovore s predstavnicima Izraela i Palestinaca o trajnom prekidu rata u kojem je razorena ta Hamasova enklava.

Šef egipatske tajne službe sastao se s palestinskim izaslanstvom u Kairu, izvijestila je MENA, dan nakon što je razgovarao s predstavnicima Izraela. Palestinsko izaslanstvo, predvođeno dužnosnikom Fataha predsjednika Mahmuda Abasa, uključuje izaslanike Hamasa i Islamskog džihada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Neizravni pregovori između Palestinaca i Izraelaca napreduju", rekao je jedan egipatski dužnosnik, jasno istaknuvši da suprotstavljene strane izravno ne komuniciraju.

"Još je prerano da bi se moglo govoriti o rezultatima, ali optimistični smo", rekao je.

Egipatski i palestinski izvori kazali su da sada očekuju prvi odgovor Izraela na palestinske zahtjeve, na koje on do sada nije bio spreman pristati.

Polovica stanovnika Gaze mlađa od 18 godina

Izrael i Hamas su u ponedjeljak navečer u Kairu, prijestolnici Egipta koji je tradicionalni posrednik u sukobima svojih dvaju susjeda, napokon prihvatili prijedlog o primirju u Gazi. Sada slijede "sveobuhvatniji pregovori", rekao je jedan egipatski čelnik. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je pohvalio uspostavu primirja i pozvao obje strane da ga poštuju.

Hamas za to traži ukidanje izraelske blokade koja guši gospodarstvo teritorija veličine 41 puta 12 km na kojemu se natiskalo 1,8 milijuna ljudi, među kojima je polovica mlađih od 18 godina. Palestinsko izaslanstvo se u nedjelju u Kairu dogovorilo o nizu drugih zahtjeva: otvaranju graničnih prijelaza, proširenju ribarskog pojasa na 12 nautičkih milja i oslobađanje palestinskih zatvorenika. Izrael pak uporno traži sigurnost. Zapreka u pregovorima mogao bi biti jedan noviji zahtjev, a taj je da obnovu Gaze prati demilitarizacija. U izvješću koje je u srijedu objavio odbor britanskog parlamenta za međunarodni razvoj traži se pojačan pritisak na Izrael radi ukidanja nekih ograničenja kretanja stanovnika Gaze koja je ocijenio "nesrazmjernima" i protivnima međunarodnom pravu.

Izvješće je objavljeno dan nakon neočekivane ostavke državne tajnice u britanskom ministarstvu vanjskih poslova Sayeede Warsi koja je rekla da više ne može "podupirati politiku vlade prema Gazi" koja se, ocijenila je, "moralno ne može opravdati".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara