Izrael zatvara veleposlanstva zbog štrajka diplomata

Foto: Guliver image/Getty images

IZRAELSKI diplomati stupili su u nedjelju u nezapamćen štrajk zbog kojeg će se posve zatvoriti izraelska veleposlanstva širom svijeta, prenosi agencija Reuters.

Štrajk bi mogao odgoditi posjet pape Franje Izraelu planiran za svibanj, jedan od 25 posjeta stranih dužnosnika koji su pogođeni ograničenim radom diplomata koji je počeo 5. ožujka kada su propali pregovori oko plaća.

Zbog prvog štrajka izraelskog diplomatskog osoblja od uspostave Izraela 1948., zatvorit će se sve 102 izraelske misije u svijetu, paralizirajući većinu diplomatskih poslova s drugim zemljama i UN-om.

"Posve zatvaramo sjedište ministarstva vanjskih poslova i misije u inozemstvu. Ovo je prvi put", rekao je glasnogovornik ministarstva Yigal Palmor.

Drugi dužnosnik ministarstva požalio se: "Ministarstvo vanjskih poslova od sada ne postoji. Nije se moguće čak ni žaliti."

Ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman ocijenio je štrajk "neodgovornom" i "jadnom" odlukom i "znakom da je sindikat izgubio kontrolu." "Učinit ćemo sve što je u našoj moći da minimaliziramo štetu za zemlju i njezine građane", rekao je.

Štrajk nije vremenski ograničen i trajat će koliko god bude potrebno, a u njemu sudjeluje oko 1200 djelatnika.

Diplomati traže veće plaće, koje se kreću od 1700 do 2600 američkih dolara, i naknade za supružnike koji su morali napustiti svoj posao zbog njihova rada u inozemstvu. Ističu da je gotovo trećina diplomata u zadnjih 15 godina otišla iz službe zbog malih plaća.

U izraelskom veleposlanstvu u Zagrebu u nedjelju na pozive odgovora govorni automat s informacijama o radnom vremenu veleposlanstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara