Izraelci ne žele osloboditi palestinske zatvorenike

Foto: Guliver Image/Getty Images

PALESTINSKI ministar za zatvorenike Issa Qaraqe rekao je da Izraelci neće osloboditi novu grupu zatvorenika u subotu kako je ranije predviđeno u sklopu mirovnih pregovora, a izraelska vlada odgovornost za to prebacuje na Palestince.

"Zatvorenici neće biti oslobođeni danas, već možda u predstojećih nekoliko dana", rekao je za AFP Qaraqe. "Obitelji zatvorenika o tome smo obavijestili".

Oko 200 Palestinaca večeras je prosvjedovalo pred zatvorom Ofer blizu Ramallaha izražavajući na taj način nezadovoljstvo izraelskom odlukom.

"Izraelci su odbili poštovati popis s imenima zatvorenika"

Sinoć je dužnosnik Fataha, pokreta predsjednika Mahmouda Abbasa, Jibril Rajoub rekao da je izraelska vlada putem američkog posrednika obavijestila Palestince da se "neće pridržavati odluke o oslobađanju četvrte grupe zatvorenika u subotu", kako je ranije predviđeno. Utamničio ih je Izrael prije sporazuma iz Osla o palestinskoj autonomiji iz 1993.

"Izraelci su odbili poštovati popis s imenima zatvorenika kako je bilo dogovoreno", rekao je Rajoub te dodao kako to smatra "pljuskom američkom administraciji".

Visoki dužnosnik izraelske vlade u subotu navečer optužio je Palestince za stvaranje poteškoća. "Izraelcima je u interesu da se mirovni pregovori s Palestincima nastave te da se okonča četvrta faza oslobađanja osuđenih terorista", rekao je za AFP dužnosnik koji je želio ostati anoniman. "No poteškoće stvaraju Palestinci kada tvrde će, ako se zatvorenici uskoro ne oslobode, prekinuti pregovore", objasnio je.

Izraelci traže produljenje pregovora do kraja godine

Pregovorom postignutim uz posredovanje američkoga državnog tajnika Johna Kerryja u srpnju je omogućen nastavak mirovnih pregovora nakon trogodišnje stanke.

U skladu s njim dogovoreno je da će u zamjenu za izraelsko oslobađanje u četiri faze 104 palestinska zatvorenika, palestinska uprava pristati na privremeni prekid, u razdoblju od devet mjeseci bilo kakvog priključenja međunarodnim organizacijama, uključujući i sudske instance koje su u mogućnosti voditi sudske procese protiv Izraela.

Izraelci traže produljenje pregovora do kraja godine, no Palestinci žele da se oni okončaju do dogovorenog datuma - 29. travnja. Dosad je izraelska strana oslobodila 78 zatvorenika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara