Izraelci tvrde: Hamas je odmah prekršio vlastito primirje

Izraelci tvrde: Hamas je odmah prekršio vlastito primirje

Foto: Hina

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da je palestinska organizacija Hamas prekršila vlastito 24-satno humanitarno primirje u Pojasu Gaze, području u kojem je dosad poginulo 1060 Palestinaca. U intervjuu za CNN Netanyahu je odgovarao na pitanje prihvaća li Izrael ponudu primirja: "Hamas ne prihvaća ni vlastiti prekid vatre i u ovome trenutku on puca na nas".

Hamasu nije do primirja

Izrael će "poduzeti sve što je potrebno da zaštiti svoj narod", rekao je Netanyahu.

Hamas je objavio da je ponudio 24-satno "humanitarno primirje" koje je trebalo početi u nedjelju u 13 sati. No i poslije toga vremena u Gazi se čulo izraelsko granatiranje, a u izraelskim su mjestima na granici zavijale sirene kao znak da su prema njima palestinski gerilci ispalili rakete.
U dvadesetodnevnoj izraelskoj ofenzivi na Gazu poginulo je 1060 Palestinaca, uglavnom civila, a i mnogo djece. Uz troje izraelskih civila poginula su i 43 vojnika. U intervjuu za Fox News Sunday Netanyahu je rekao da je Hamas prekršio pet prekida vatre koje je Izrael prihvatio i pridržavao ih se.

"Odbacili su ih sve, sve su ih prekršili, pa i dva humanitarna prekida vatre u zadnja 24 sata", kaže izraelski premijer.

Za NCBC-ovu emisiju Meet the Press rekao je da je ustrajavanje na mirovnoj inicijativi egipatske vlade "jedino što je ostalo" i dodao da je izraelski cilj "demilitarizacija Gaze".

Humanitarno primirje

Podsjetimo kako smo ranije pisali. HAMAS je pristao na 24-satno humanitarno primirje u Pojasu Gaze koje bi trebalo stupiti na snagu u 14 sati po lokalnom vremenu, priopćio je u nedjelju glasnogovornik te islamističke skupine.

"Kao odgovor na intervenciju UN-a i s obzirom na stanje našeg naroda i povodom ramazanskog Bajrama, frakcije su pristale na 24-satno humanitarno primirje, s početkom u nedjelju u 14 sati", kazao je Sami Abu Zuhru.

Za sada nema reakcije Izraela koji je nešto ranije opozvao svoje 24-satno primirje nakon što je Hamas raketama zasuo južni i središnji dio Izraela.

Hamas raketirao Izrael odmah nakon završetka primirja

Hamas je preuzeo je u subotu navečer odgovornost za ispaljivanje sedam raketa na Izrael, od kojih dvije na Tel Aviv, i tako praktički odbio produljenje humanitarnog primirja u Pojasu Gaze koje je isteklo u 20 sati po lokalnom, odnosno 19 po srednjoeuropskom vremenu.

Sirene su se oglasile diljem zemlje u trenutku kada su ispaljene rakete, priopćila je policija. Za ispaljivanje raketa, od kojih je pet palo na Nachal Oz na jugu Izraela, a dvije na područje Tel Aviva, odgovornost je preuzeo oružani ogranak Hamasa, Brigade Elzedina al Kasama.

Nastavak sukoba zbiva se nakon istjecanja humanitarnog primirja u Pojasu Gaze gdje je od početka izraelske operacije Zaštitni rub 8. srpnja poginulo više od 1000 Palestinaca, uglavnom civila, i 40 izraelskih vojnika i troje civila.

Izrael objavio kraj primirja, nastavlja operacije u Gazi: Ubijeno troje Palestinaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izraelska vojska je u nedjelju prijepodne objavila kraj humanitarnog primirja i nastavak vojnih operacija u Pojasu Gaze zbog "neprekinutih raketnih napada Hamasa".

"Zbog raketnih napada Hamasa koji ne prestaju tijekom humanitarnog primirja vojska će smjesta nastaviti svoje aktivnosti u Pojasu Gaze, u zraku, na moru i kopnu", stoji u priopćenju izraelske vojske.

Posljedice novog napada već se vide. Troje Palestinaca ubijeno je u nedjelju ujutro u Pojasu Gaze nakon nastavka izraelskih vojnih operacija na tom palestinskom području, doznaje se iz službe za izvanredna stanja. Dvojica Palestinaca poginula su u tenkovskom napadu u središtu Pojasa Gaze, dok je treći poginio nedaleko od Khan Younisa, na jugu Gaze, pojasnio je isti izvor.

U napadu Hamasa ubijen izraelski vojnik

Izraelski vojnik ubijen je u noći na nedjelju u blizini Gaze u eksploziji minobacačke granate, priopćio je glasnogovornik izraelske vojske, dodavši da su od početka izraelske ofenzive na Gazu 8. srpnja do sada poginulo 43 izraelska vojnika.

"Taj je vojnik ubijen minobacačkom granatom koja je iz Pojasa Gaze ispaljena na izraelski teritorij", kazao je glasnogovornik. Izrael je jednostrano odlučio produljiti humanitarno primirje do nedjelje u 22 sata po srednjoeuropskom vremenu. Hamas je odbacio prijedlog o produljenju primirja te je nastavio vojno djelovati. Islamistička skupina traži povlačenje izraelskih trupa iz Gaze, gdje je poginulo više od 1000 Palestinaca. Nakon što je u subotu ujutro humanitarno primirje stupilo na snagu, stanovnici Gaze iskoristili su to vrijeme kako bi pokopali mrtve i pokušali na brzinu obnoviti zalihe hrane.

"Ni jedno humanitarno primirje nije valjano bez povlačenja izraelskih tenkova iz Pojasa Gaze, bez mogućnosti da se stanovnici vrate svojim kućama i bez da se ambulantna vozila koja prevoze tijela mogu slobodno kretati Gazom", rekao je Fawzi Barhoum, glasnogovornik Hamasa u Gazi. Izraelski dužnosnici tvrde da nema povlačenja iz Gaze sve dok izraelska vojska ne uništi vatrenu moć Hamasa i ne uništi mrežu podzemnih tunela za dopremu oružja.

Više tisuća izraelskih prosvjednika u Tel Avivu protiv rata u Gazi: "Ne trebamo se bojati mira"

Više tisuća Izraelaca okupilo se u subotu navečer u Tel Avivu tražeći prekid operacije u Pojasu Gaze u kojoj je poginulo više od tisuću Palestinaca i 40 izraelskih vojnika, javlja AFP. Taj prosvjedni skup koji su organizirale ljevica i krajnja ljevica najveće je okupljanje protivnika rata od početka izraelske ofenzive 8. srpnja.

Sudionici su se okupili na Trgu Yitzhaka Rabina, koji nosi ime bivšeg premijera ubijenog u atentatu, usprkos odluci policije koja je nešto ranije zabranila taj skup "zbog sigurnosnih razloga", zbog straha od raketiranja iz Gaze. Prosvjednici su nosili transparente na kojima je pisalo: "Postoji drugi put osim rata", "Oslobodite Gazu odmah, pustite ih da žive", misleći pritom na palestinske stanovnike u Gazi te "Zaustavite rat i okupaciju" Zapadne obale.

Jedna od organizatorica, Ifat Solel, aktivistkinja Meretza, stranke oporbene ljevice, rekla je da je poruka s ovog skupa da "ne postoji vojno, nego isključivo političko rješenje" za ovu krizu. "Ne trebamo se bojati mira", rekla je. Jake policijske snage bile su raspoređene oko trga kako bi obuzdale više stotina sudionika desničarskog protuprosvjeda i spriječile sukob.

Poginulo 1049 Palestinaca, 45 Izraelaca te jedan radnik s Tajlanda

U subotu navečer sastao se izraelski uži kabinet vlade kako bi raspravljao o međunarodnim aktivnostima, koje predvodi američki državni tajnik John Kerry, kako bi se uspostavilo trajan prekid vatre, no, kako se doznaje, najmanje jedan ministar zalaže se za nastavak vojne operacije.

Sukob je u nedjelju ušao u 20. dan, a tijekom tog razdoblja poginulo je 1049 Palestinaca, među kojima su većina civili, dok je 6000 ranjeno. Na izraelskoj strani su poginula 43 vojnika i dvoje civila te jedan radnik s Tajlanda.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara