Izvanredni izbori u Srbiji: Vučiću apsolutna vlast

Foto: FAH

U SRBIJI su održani izvanredni parlamentarni izbori na kojima je za 250 zastupničkih mjesta u utrci bilo 19 koalicija, partija, pokreta i udruga s ukupno 3.020 kandiata. Birališta su otvorena u 7 sati, a zatvorena u 20 sati. Pravo glasa na 8.262 glasačkih mjesta u Srbiji, 90 na Kosovu i 35 u inozemstvu imalo je ukupno 6,765.998 građana.

Prve rezultate izbora u 21 sat objavio je CeSID, prenosi B92. Prema ovim neslužbenim rezultatima, Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića osvojila je čak 50 posto glasova i imat će 160 mandata u parlamentu. Značilo bi to da su Vučićevi naprednjaci osvojili apsolutnu vlast.

Druga najjača stranka je SPS Ivice Dačića s 15 posto osvojenih glasova. Izborni prag prešle su još Demokratska stranka Dragana Đilasa i Nova demokratska stranka Borisa Tadića, a očekuje se i da će prag prijeći DSS Vojislava Koštunice. Marko Blagojević iz CeSID-a tvrdi da je obrađen dovoljan broj podataka da se ovi rezultati mogu iznijeti. Iz CeSID-a tvrde da će SNS u parlamentu imati apsolutnu većinu.

Da se projekcija CeSID-a pokazuje ispravnom, potvrdio je i Nebojša Stefanović iz Vučićeve stranke. On je kazao da nakon 62 posto prebrojanih listića, SNS ima 49,3 posto, SPS 13,9 posto, NDS 6,1 posto, DS 5,3 posto, a DSS 4,1 posto.

Niti jedna stranka u parlamentu Srbije nije samostalno imala većinu još od 1992. godine, kada je SPS Slobodana Miloševića imao gotovo 200 zastupnika.

Vučić: Nećemo ponižavati ostale stranke

"Hvala na povjerenju koje ste nam pružili, na ogromnoj energiji koju ste nam dali, na najboljem rezultatu u 25-godišnjoj parlamentarnoj povijesti Srbije", kazao je Vučić u pobjedničkom govoru.

Dodao je da će SNS biti spreman na suradnju sa svim strankama koje su ušle u parlament. "Čestitamo ostalim strankama, želimo ih sve saslušati. Nećemo ih ponižavati zbog rezultata koje su postigli", kaže Vučić.

Šef "naprednjaka" tvrdi da su građani Srbije izabrali europski put, ali i "suradnju sa svim partnerima u svijetu - Rusima, Amerikancima, Kinezima".

"Ova vlada imat će mandat naroda da radi prije svega na ekonomskim reformama. Rezultate ćete vidjeti već na polovici mandata. Izaći ćemo pred ljude, jer je važno da oni shvate u koliko teškoj situaciji se nalazimo i što moramo poduzeti", rekao je Vučić.

Izašlo oko 50 posto birača

Prema podacima Republičke izborne komisije, na izbore u Srbiji do 14 sati izašlo je 28,37 posto birača. Do 18 sati na birališta je izašlo 45,67 posto birača. Do 19 sati glasalo je oko 50 posto birača. Procjenjuje se da je ukupna izlaznost između 53 i 55 posto. Najviše birača na izbore je izašlo u Beogradu i centralnoj Srbiji.

Na biralištima su zabilježene manje nepravilnosti koje, prema pisanju srpskih medija, ne mogu dovesti u pitanje regularnost izbora.

Vučić glasao odmah nakon otvaranja

Kako pišu srpski mediji šef Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je obavio svoju biračku dužnost i glasao pola sata od otvaranja izbora. Njemu ankete daju i najveće šanse - smatra se da će njegova stranka pobijediti s oko 46 posto glasova.

Inače, birački centar jutros je s 15 minuta zakašnjenja otvoren u Kosovskoj Mitrovici, a glasanje nadgledaju strani promatrači. Na Kosovu i Metohiji pravo glasa imalo je 107 958 birača, biračka mjesta otvorena su u 10 središta i 15 njihovih ogranaka.

Osim spomenutog Vučića i njegove stranke, po podršku su išli i socijalisti na čelu s premijerom Ivicom Dačićem. Alternativa je Demokratska stranka bivšeg beogradskog gradonačelnika Dragana Đilasa. Tu je stranku napustio bivši predsjednik Boris Tadić i osnovao Novu demokratsku stranku. Po povjerenje Srba krenuli su još neki široj javnosti poznati političari poput Vojislava Koštunice iz DSS-a i Čedomira Jovanovića iz LDS-a.

Istodobno s prijevremenim parlamentarnim izborima održani su i izbori za 110 vijećnika Skupštine Beograda koja, po važećem zakonu, većinom glasova bira gradnonačelnika srpske prijestolnice.

Prijevremeni izbori raspisani su 29. siječnja, a na izbornom listiću je bilo 19 lista, od kojih sedam manjinskih, po redoslijedu kojim su se stranke i koalicije prijavljivale Republičkom izbornom povjerenstvu.

Prva je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS), druga koalicija socijalista (SPS-PUPS-JS), zatim Demokratska stranka Srbije, četvrta je Liberalno-demokratska partija, peti Savez vojvođanskih Mađara, šesta Srpska radikalna stranka (SRS), sedmi Ujedinjeni regioni Srbije (URS).

Na osmom mjestu je bila lista demokrata (DS) "S Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju", deveta je lista pokreta "Dveri", a deseta lista SDA Sandžaka - dr Sulejman Ugljanin.

Na 11. mjestu bila je koalicija Borisa Tadića - Nova demokratska stranka - Zeleni, sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) - Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju i još tri manje partije, a na 12. lista "Treća Srbija".

Slijede Crnogorska partija - Josip Broz, Lista nacionalnih zajednica - Emir Elfić, Dosta je bilo - Saša Radulović, Koalicija građana svih naroda i narodnosti, Patriotski front , Ruska stranka , a na posljednjem mjestu je stranka Albanaca sa juga Srbije - Partija za demokratsko delovanje - Riza Halimi.

Od ukupno 3.020 kandidata za zastupnike na listama je 1.087 žena, ili nešto više od trećine, koliko je propisano zakonom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara